ورزشهای مناسب در زمان ترک اعتیاد

زمانی که فرد آلوده به مواد مخدر، تصمیم می گیرد اعتیاد خود را کنار بگذارد با یک دوران طولانی و سختی رو به رو می شود. دوباره نرفتن به سراغ مواد مخدر و الکل یک اراده و روحیه قوی می خواهد.
تحقیقات زیادی در مورد اثر مواد مخدر بر روی مغز انجام و اثرات سوء آن شناسایی شده است اما سالها استفاده از مواد مخدر و الکل، آسیب های زیاد و گاه جبرانناپذیری را به بدن نیز وارد میکند. هنگامی که فرد آلوده تصمیم به ترک میگیرد، هم مغز و روح صدمه دیده ای دارد و هم جسمی آسیب دیده. پس بهتر است برای بهبود سلامت و جلوگیری از وسوسه بازگشت، جسم خود را تقویت کرده و به سلامت آن اهمیت داد.
ورزش به گونه ای است که حتی اگر ملایم و کم باشد اما به طور مرتب انجام شود، میل به استفاده از مواد مخدر را کم می کند. مثلاً انجام پیاده سه روز در هفته هم بسیار موثر است. ورزش می تواند روابط ناسالم و عادت های بد شما را کاهش دهد، استرس را از بین برده و به شما حس خوبی را القا کند. هنگامی که شما شروع میکنید به محافظت از بدن، بدنی که آن را در طی زمان مصرف، در معرض آسیبهای مواد مخدر قرار داده اید، احساس بسیار خوشایندی خواهید داشت.
ورزش و بدن آسیب دیده
ورزش کردن می تواند به ترمیم بدن آسیب دیده شما کمک بزرگی بکند. با تقویت حجم عضلانی بدن و بازگشت به تناسب اندام، ترک با سرعت و نتیجه بهتری انجام می شود. یک اثر مهم ورزش کمک به ترمیم گیرنده های سروتونین و دوپامین است که مصرف مواد به آن آسیب رسانده است. ورزش میتواند بافتهای جدید مغزی را ساخته و آسیبهای مغزی را کم کند.

چرا باید در دوران ترک ورزش کنیم؟
اگر فرد آلوده مدت زمان زیادی به الکل یا مواد مخدر معتاد شده باشد، به همان میزان کمتر به سلامت و بهداشت خود توجه نشان میدهد که این بیتوجهی صدمات زیادی را هم از نظر روحی و هم از نظر جنسی برای او به دنبال خواهد داشت.
درمان آسیب های جسمی و همچنین برقراری رابطه سالم بین ذهن و بدن نکته بسیار حائز اهمیتی در زمان ترک مواد مخدر است. در مقابل این وابستگی شیمیایی، ورزش می تواند کمک فراوانی کرده و فواید بسیار زیادی دارد که در اینجا به بخشی از آنها اشاره می کنیم:
ورزش باعث کاهش استرس می شود.
ورزش استرس های روحی و جسمی را کم میکند. بدن ما در فعالیت های روزمره چه کارکردن و چه حتی تماشای تلویزیون مورد فشار قرار می گیرد که این فشار می تواند به علت فیزیک نامناسب مادر هنگام کار یا نشستن یا به علت تنش و اضطراب کاری باشد. تحرک و حرکت دادن بدن این تنش و استرس و فشار را کمتر میکند و همچنین احساسات ناخوشایند شما را از بین می برد. هرکدام از ما مقداری انرژی داریم که اگر نتوانیم آن را در راه درستی استفاده کنیم، ممکن است به سمت شیوههای مخربی برویم. یکی از بهترین راه های تعدیل انرزی، ورزش های منظم و مداوم است.
ورزش و تاثیر آن بر شاد بودن
همانطور که می دانید در هنگام ورزش کردن هورمونی در بدن ترشح میشود به نام آندورفین. آندورفین باعث ایجاد خوشی و شادی می شود که اتفاقاً هنگام مصرف مواد مخدر هم در بدن ما آزاد میگردد. اما استفاده معتادگونه از مواد مخدر حتی با وجود ترشح آندورفین، توانایی فرد را برای لذت بردن و احساس رضایت مختل میکند. ورزش کردن های مداوم و منظم می تواند آندورفین را در بدن به حد متعادل خود برساند و در نتیجه حس بیمار بهتر شده و می تواند احساس شادی کند.

ورزش یک نوع مدیتیشن
ورزش یک مدیتیشن در حال حرکت است. اگر شما بتوانید سلامت جسمی خود را افزایش دهید، به همان اندازه سلامت روح و احساسات عاطفی شما نیز به سمت بهبود می رود. شما در هنگام ورزش کردن می توانید بر روی افکارتان نیز کار کنید. مثلاً افکار خود را معطوف به سلامتی بدنتان کنید. بهتر است مشکلات را فراموش کرده و به چیزهای مثبتی فکر کنید. ورزش خود عاملی برای مثبت اندیشی، احساس جوانی و شادابی کنید.
ورزش و بهبود نگرش
چیزی که مشخص است این است که در ترک اعتیاد بیمار نیاز به ترمیم اعتماد به نفس خود دارد و ورزش بهترین راه برای بالا بردن اعتماد به نفس است. با ورزش می توان به سمت مثبت اندیشی رفت و از افسردگی و اضطراب دور شد. فرد بیمار که مدتها درگیر مواد مخدر بوده است از لحاظ روحی ضربه های زیادی خورده و خود را بی ارزش می داند. ورزش می تواند این احساس را ترمیم کرده و او را به فردی با روحیه قوی تر پیش ببرد که خود را با ارزش می داند.
هدف در ترک اعتیاد پاک ماندن است که ورزش پیوسته و تغذیه مناسب و همچنین الگوی خواب منظم میتواند انرژی از دست رفته را به فرد ترک کرده برگرداند و احساس سلامتی در او بیشتر شود. دوران ترک بسیار دوران سختی است و به این شیوه می توان کمی از سختیهای آن را کمتر کرده و راحت تر آن را مدیریت کرد.
ورزشهای پرطرفدار پس از ترک اعتیاد
یوگا
در بیشتر مراکز ترک اعتیاد از یوگا به عنوان ورزش پس از ترک استفاده می شود. قرار گرفتن در حالت های مختلف حرکات یوگا میتواند سلامتی جسمی و روحی را تضمین کند. هنگام انجام یوگای قدرتی که بدن را تقویت کرده و انرژی زیادی مصرف می کند و در مغز دوپامین آزاد می شود. در هنگام انجام حرکات ترمیمی یوگا فرد آرام شده و استرس و اضطرابی که میتواند فرد بیمار را دوباره به سمت اعتیاد بکشاند را از بین میبرد.
گردش در فضای باز و لذت بردن از آن
تحقیقات نشان داده که پیاده روی ساده می تواند میل فرد را به مصرف مواد مخدر از بین ببرد. با قدم زدن می توان عملکرد مغز را بهبود بخشید.
تمرین های قدرتی
درست است که ورزشهای هوازی یا همان کاردیو مانند دویدن و پیاده روی طرفداران زیادی دارد اما نمی توان از فواید وزنه برداری غافل شد. در زمان ترک یکی از مشکلات عمده، بیخوابی است و بدن نیاز به مصرف موادمخدر برای خوابیدن دارد. با ورزش هایی چون پرورش اندام، شنا و وزنه برداری می توان به مرور مشکل خواب را ترمیم کرد.

ورزش گروهی
ورزش هایی مانند بسکتبال، فوتبال و والیبال که به همراه دوستان انجام میشود، ارزش بسیار بیشتری نسبت به ورزش های تکی دارد. دوستی های سالم و همراهی و همدلی آنها هنگام ورزش کردن، اثر بسیار خوبی بر تقویت روحیه و جلوگیری از بازگشت به سمت مواد مخدر را دارد. ورزش هایی که به صورت گروهی انجام می شود، دوست های سالمی را در پی دارد. هرچه دوست های اطراف فرد ترک کننده سالم تر باشند، می توان امید بیشتری به پاک ماندن داشت.
ورزش های دیگر
تعدادی از مراکز ترک اعتیاد برای ورزش اهمیت زیادی قائل بوده و در نتیجه امکانات ورزشی خیلی بهتری دارند. مانند صخره نوردی، ورزش های با مانع و ... شرکت در این ورزش های چالشی اعتماد به نفس فرد را بالا میبرد. هنگامی که بیمار ورزش های چالشی را انجام میدهد و در آنها موفق میشود به طور ناخودآگاه به او یادآوری می گردد که این توانایی را دارد که مشکلات و موانع را برطرف نماید.
منبع: health.harvard