کرونا و سکته در جوانان

در رابطه با تازه های کرونا بیشتر بدانید
در مدت حضور کووید-19 در زندگی روزمره مردم دنیا چنان زندگی ها دستخوش تغییرات عمده شده است که اکنون علی رغم تولید واکسن کرونا در چند کشور از جمله ایران، تردید های زیادی برای برگشت به زندگی عادی وجود دارد. این ویروس هزار چهره هربار توانست با نشان دادن عوارضی جدید، دانشمندان را غافلگیر کند بطوری که پس از مدتی از زمان شیوع این ویروس کشنده، بیماری صرفا تنفسی به بیماری با ابعاد وسیع تری تبدیل شد. اکنون دانشمندان توسط مطالعات گسترده می دانند که این ویروس می تواند بیشتر ارگان های حیاتی بدن را درگیر سازد و عواقب کوتاه مدت و طولانی مدتی را از خود برجای بگذارد.
از طرفی همه امیدها و نگاه ها به تولید واکسن و پایان این قصه تلخ است و از طرف دیگر زمزمه عوارض واکسن ها نگرانی جدیدی را در بین مردم به وجود آورده است. اخبارهای ضد و نقیض و گاه هدفمند، می تواند استرس را در بین مردم بیشتر کند و سودی باشد به جیب افراد معامله گر سلامت. ما در این مقاله قصد داریم مانند گذشته برای شما همراهان عزیز مجله پزشکی از تازه های علمی کرونا بگوییم پس اگر شما هم می خواهید اطلاعات درستی در این زمینه داشته باشید، ما را تا انتهای مقاله همراهی نمایید.
آیا کرونا باعث سکته در جوانان می شود؟
هر چه زمان بیشتری از پاندمی کووید ۱۹ میگذرد، زوایای نهفته بیشتری از این بیماری آشکار میشود و در جدیدترین گزارش ها، پزشکان در مورد احتمال افزایش وقوع حوادث عروقی مغزی به دنبال ابتلا به کروناویروس هشدار داده اند. شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه بیماری کرونا، با روشهایی «نامعمول» موجب تشکیل لخته خون در شریانهای بزرگ شده و میتواند به حوادث عروقی از جمله سکته مغزی ایسکمیک منتهی شود.
به گفته «توماس اکسلی» جراح مغز و اعصاب مجتمع درمانی «مونت سینای» نیویورک، در دو هفته گذشته، در جریان پاندمی بیماری کووید - ۱۹، سکتههای ناگهانی در میان افراد جوان، هفت برابر افزایش یافته است و این در حالی است که این بیماران، ریسک فاکتور و سابقه بیماری زمینهای نداشتند و آزمایش تشخیصی بیماری کرونا، در همه بیماران مثبت بوده است؛ همچنین اکثر بیماران، پیش از وقوع حوادث عروقی با علایم خفیف بیماری کووید ۱۹، در خانه بوده و نیازی به بستری نداشتند.

متخصصین پس از این نتایج از مردم درخواست میکنند که مراقب نشانههای درگیری عروقی، در زمینه ابتلا به ویروس کورونا باشند و در صورت شک به سکته مغزی، سریع با خدمات اورژانس بیمارستانی تماس بگیرند. برای یادآوری نشانههای هشدار دهنده وقوع سکته مغزی از سرنخهای این کلمه کمک بگیرید:FAST به این معنی که:
F: Face drooping افتادگی صورت
A: Arm weakness ضعف بازو
S: Speach difficulty اختلال تکلم
T: Time for call وقت آن است با اورژانس تماس بگیرید.
اگر کرونا گرفته ایم، واکسن بزنیم؟
بنا بر اعلام کمیته مشورتی در حوزه اقدامات ایمن سازی (ACIP) ابتلای قبلی یک فرد به کووید-19نباید مانعی برای تزریق واکسن وی شود. این کمیته خاطرنشان کرد که داده های حاصل از آزمایشات بالینی نشان می دهد که واکسیناسیون در افرادی که قبلاً به کووید-19 مبتلا شده اند، "ایمن و احتمالاً موثرتر" از سایرین است، چه آنها علائمی را نشان داده و چه بدون علامت باشند.
مسئله این است که سطح ایمنی (که با توجه به سطح آنتی بادی ها تعیین می شود) بسیار متفاوت است. سطح بالاتری از آنتی بادی های خنثی کننده، محافظت بهتری در برابر عفونت جدید ایجاد می کنند. علائم شدیدتر عفونت اغلب منجر به سطح بالاتری از آنتی بادی های خنثی کننده می شود، در حالی که علائم کمتر ممکن است منجر به کاهش یا عدم تولید آنتی بادی خنثی کننده قابل اندازه گیری شود. به عبارت دیگر، اگر شما سابقه عفونت کووید-19 بسیار خفیف داشته باشید، ممکن است سیستم ایمنی بدن شما به اندازه کافی آنتی بادی تشکیل نداده باشد و همین امر در مورد کسانی که شکل شدیدتری از بیماری را تجربه کرده اند نیز می تواند صادق باشد. برای تعیین خطر عفونت مجدد در افراد قبلاً آلوده و همچنین دوام ایمنی محافظتی آنها، شواهد بیشتری لازم است.
تاکنون، آزمایشات واکسن بر روی افرادی که در معرض کووید-19 قرار نگرفته اند متمرکز شده، بنابراین هنوز مشخص نیست که تأثیر واکسیناسیون بر روی افرادی که قبلا در معرض آن قرار گرفته اند چه خواهد بود. هنگامی که افرادی که قبلاً کووید-19 گرفته اند، واکسینه می شوند ایمنی آنها به طور موثری افزایش می یابد، به این معنی که این امیدواری وجود دارد که آنها برای مدت طولانی تری محفوظ و ایمن باشند. حتی پس از واکسیناسیون افراد، ممکن است برای حفظ ایمنی بدن به دوزهای تقویت کننده اضافی نیاز وجود داشته باشد.
داروی قطعی تولید نشده است!
از زمان شیوع کرونا تاکنون داروهای متعدد در چرخه درمان تایید یا رد قرار گرفتهاند. در این شرایط مراکز درمانی کشور با استفاده از دستوالعملهای بهداشتی بر اساس شرایط بیمار و نوع ابتلا به کرونا دارو تجویز میکنند. همگان در روند درمان کرونا به تاثیر رمدسیویر و فاویپیراویر اذعان دارند. البته روند درمان کرونا هم فقط به این داروها ختم نمیشود. بر اساس تاکیدات دانشمندان و متخصصان داخلی و خارجی داروی قطعی برای درمان کرونا را نیافتند.
طبق تحقیقات جدید، دارویی که بیش از ۱۰ سال برای درمان سرطان به کار رفته است، میتواند در درمان مبتلایان به کووید۱۹ موثر باشد. این دارو که پرالاترکسات نام دارد در حقیقت یک داروی شیمی درمانی است که برای درمان لنفوم (تومورهای سرطانی) به کار میرود. محققان چینی متوجه شدهاند تاثیرگذاری این دارو سریعتر از رمدسیویر است که در حال حاضر برای بیماران مبتلا به کووید۱۹ به کار می رود.
بین فرضیه و حقیقتهای موجود در زمینه درمان کرونا تفاوتهایی فراوان وجود دارد. متخصصان مختلف بر روی این قضیه کار میکنند و ترکیبات داروها را مورد بررسی قرار میدهند. این دارو برای درمان لنفوم سلولهای محیطی مقاوم یا عود کننده است و سلولهای سرطانی حاوی پروتئین فولات نسبت به سلولهای سوماتیک را کاهش میدهد. هنوز اقدامات در این زمینه آزمون و خطا دارد. شرایط به نحوی است که هر وقت فردی بتواند به دارویی حتی کوتاه مدت دست پیدا کند، طبیعتا جهان را از اتمسفر کرونایی نجات می دهد.
سیگاری ها وکرونا
پژوهش جدیدی نشان میدهد که سیگار کشیدن با افزایش نشانههای کووید-۱۹ در ارتباط است و افراد سیگاری بیشتر از افراد غیرسیگاری در بیمارستان بستری میشوند. پژوهشگران "دانشگاه کینگز لندن" (KCL) در این بررسی جدید، ارتباط میان سیگار کشیدن و شدت کووید-۱۹ را ارزیابی کردهاند. ۱۱ درصد از شرکتکنندگان این پژوهش، سیگاری بودند که در مقایسه با تعداد افراد سیگاری در کل انگلستان بسیار کم است اما میتواند ویژگیهای مورد نیاز برای بررسی را ارائه دهد.
اگرچه بیش از یک سوم کاربران گزارش ندادند که حال آنها از نظر جسمی خوب نیست اما این پژوهش نشان داد افراد سیگاری در مقایسه با افرادی که سیگار نمیکشند، بیشتر در معرض ابتلا به تب، سرفه مداوم و تنگی نفس قرار میگیرند. احتمال بروز بیش از پنج نشانه کووید-۱۹ در افراد سیگاری، ۲۹ درصد بیشتر است و همچنین، احتمال گزارش بیش از ۱۰ نشانه از جمله از دست دادن بویایی، کنار گذاشتن وعدههای غذایی، اسهال، خستگی، گیجی یا درد عضلانی در این افراد، ۵۰ درصد بیشتر به چشم میخورد. داشتن نشانههای بیشتر به معنای ابتلا به نوع شدیدتر کووید-۱۹ است.
توصیه پژوهشگران این است که ترک سیگار، به عنوان راهبردی برای برطرف کردن کووید-۱۹ در نظر گرفته شود زیرا سیگار کشیدن، هم نشانههای ناشی از بیماری و هم شدت آن را افزایش میدهد. همچنین، کاهش میزان سیگار کشیدن میتواند باری را که به خاطر بیماریهای ناشی از سیگار کشیدن و بستری شدن ناشی از آن بر دوش سامانه سلامت قرار دارد، سبک کند. برخی از پژوهشها، تاثیر محافظتی سیگار را بر افزایش خطر ابتلا به کووید-۱۹ نشان دادهاند اما پژوهشهایی که در این زمینه انجام شدهاند، میتوانند به سادگی تحت تاثیر جهتگیری قرار بگیرند.
نتایج پژوهش علمی منتشر شده در مجلات معتبر به وضوح نشان میدهند که افراد سیگاری نسبت به افراد غیرسیگاری، بیشتر در معرض خطر ابتلا به نشانههای کووید-۱۹ قرار میگیرند. از آنجا که میزان کووید-۱۹ همچنان در حال افزایش است، باید تا جایی که میتوانیم برای کاهش اثرات آن و یافتن راههایی برای کاهش مراجعه به بیمارستان تلاش کنیم.
بیشتر بخوانید:
واکسن ایرانی کروناداروی پیشگیری از کرونا
ویروس جهش یافته کرونا
کرونا و فلج کودکان
واکسن کرونا
کرونا و آنفولانزا در کودکان
تغذیه و کرونا
داروهای موثر در کرونا
نشانه افت اکسیژن خون
واکسن و جهش کرونا
بلاهای جدید کرونا
خطرات ناشی از سی تی اسکن بی رویه
زنگ خطر کرونا
عده ای که در کرونا ناقل ترند
علائمی از کرونا که شاید ندانید
مواردی در مورد کرونا که باید بدانید
علائمی زودتر از تب در کرونا
تشخیص سریع کرونا
شایعات واکسن کرونا
کرونا و درمان های عجیب
کرونا و نابینایی