هشدار در مورد هدفون و هندزفری

آسیب های جدی استفاده نادرست از هدفون و هندزفری
با توجه به پیشرفت چشمگیر دنیای دیجیتال و گسترده و متنوع شدن محصولات در این صنعت، هر روز شاهد ورود کالاهای جدید دیجیتالی و وسایل جانبی آنها هستیم. هدفون و هندزفری را می توان جزو وسایل جانبی گوشی های تلفن همراه دانست که طرفداران زیادی مخصوصا از قشر نوجوان و جوان دارد بطوری که این روزها کمتر نوجوان و یا جوانی را در کوچه و خیابان می توان بدون هندزفری و یا هدفون مشاهده کرد. اما آیا این وسایل ایمن هستند؟ صدمات استفاده نادرست از هدفون و هندزفری چیست؟
با توجه به شیوع کرونا ویروس و برخط شدن آموزش محصلین و دانشجویان، استفاده از وسایل دیجیتال رشد روز افزونی داشته و در کنار آن خطرات استفاده از این وسایل بیشتر می شود. همه ما شاهد افراد زیادی هستیم که ساعت های زیادی از این وسایل استفاده می کنند و آگاهی داشتن از خطرات استفاده نادرست، می تواند جلوی صدمات احتمالی را بگیرد. ما قصد داریم در این مقاله برای شما همراهان عزیز مجله پزشکی از صدمات هندزفری و هدفون بر سیستم شنوایی و عصبی بگوییم. پس اگر شما هم در طول روز استفاده زیادی از این وسایل دارید، ما را تا انتهای مقاله همراهی نمایید.
اثرات هدفون و هندزفری بر شنوایی
استفادهی دائم از هدفون میتواند به مرور زمان از توان شنوایی ما کم کند. کاهش شنوایی چنان آهسته صورت میگیرد که ممکن است وقتی کار از کار گذشته متوجه آن بشوید. کم شدن توان شنوایی خیلی پدیدهی عجیبی نیست و معمولا با بالا رفتن سن ایجاد میشود. با این حال پژوهشگران اعتقاد دارند که سبک زندگی جدید ما و استفادهی کم سابقه از هدفون باعث شده که خیلی زودتر به کمشنوایی مبتلا بشویم. قرار گیری طولانی مدت در معرض صدای زیاد، فارق از سن و سال میتواند ریسک ابتلا به ناشنوایی بر اثر نویز (NIHL) را افزایش دهد.
سازمان ایمنی محیط کار آمریکا سقف استاندارد قرار گیری در معرض سر و صدا را ۸۵ دسیبل تعیین کرده است. تقریبا معادل صدایی که وقتی درون خودرو نشستهایم از ترافیک درون شهری میشنویم. قرار گیری در معرض صدای شدیدتر، میتواند انسان را در خطر کم شنوایی زود هنگام قرار دهد. وقتی که با هدفون در حال گوش کردن به موسیقی هستیم، شدت صوت ممکن است تا ۱۲۰ دسیبل بالا رود. این بسیار خطرناک است چرا که مرز مخاطره آمیز بودن شدت صوت برای گوش، ۱۱۰ دسیبل است. وقتی شدت صوت به این میزان میرسد، غلاف میلین از روی سلولهای عصبی کنار میرود. از بین رفتن غلاف میلین باعث جلوگیری از انتقال سیگنالهای الکتریکی از گوش به مغز میشود و این موضوع میتواند منجر به کمشنوایی یا ناشنوایی دائمی شود.
بسیاری از مردم تجربهی کاهش موقتی میزان شنوایی را دارند. برای مثال ممکن است تا چند روز بعد از شرکت در یک کنسرت، شنوایی کم شود و دوباره به حالت عادی بازگردد. این هنگام در حقیقت یک اتفاق شیمیایی رخ میدهد که گوش از خودش محافظت میکند. وقتی که موهای کوچک گوش درونی دچار نوعی خستگی میشود، دقت شنوایی کاهش مییابد. برای بازگشت به حالت عادی بهتر است برای مدتی به محیطی کاملا ساکت بروید و صبر کنید که دقت و حساسیت شنوایی به حالت عادی بازگردد.
چگونه میتوان متوجه کاهش شنوایی شد؟
اگر در سنین پایینتر در معرض صداهای بلند قرار داشتهاید، کاهش شنوایی در بزرگسالی خیلی طبیعی است. اگر دربارهی شنوایی خود نگران هستید، بعضی اپلیکیشنهای رایگان موبایلی وجود دارد که میتوانید کیفیت شنوایی خود را قبل از رفتن نزد آدیولوژیست آزمایش کنید.
سیستم عامل iOS
اپلیکیشن UHear یکی از پرطرفدارترینها برای آزمایش حساسیت شنوایی است. این اپلیکیشن دقت شنوایی شما را در تشخیص گفتار در میان نویز آزمایش میکند.
اپلیکیشن Mimi Test دارای یک رابط کاربری خیلی عالی است. این اپلیکیشن به شما توصیه میکند که برای انجام بهتر آزمایش، از هدفون اپل استفاده کنید و در نهایت سن گوش شما را تعیین میکند.
سیستم عامل اندروید
اپلیکیشن Hearing Test مخصوص سیستم عامل اندروید یک آزمایش کامل شنوایی را از گوش شما به عمل میآورد. شبیه به آزمایشی که آدیولوژیستها میگیرند. نتیجهی آزمایش را حتی میتوانید چاپ کنید.
عوارض دیگر استفاده نادرست از هدفون و هندزفری
وز وز گوش
وز وز گوش یا (Tinnitus) به احساس صدای زنگ یا صداهای دیگر در گوش یا درک آن توسط مغز گفته میشود زمانی که محرک صوتی خارجی در محیط وجود ندارد. در این حالت، شخص بدون اینکه صدایی در محیط باشد به طور مداوم صداهایی شبیه نویز احساس میکند. این حالت میتواند دائمی یا موقتی باشد که در هر دو صورت احساس ناخوشایندی است
پُرشنوایی
درک غیرطبیعی از میزان صدای بلند را پُرشنوایی یا تیزی شنوایی مینامند. این عارضه معمولا با کاهش شنوایی همراه نیست. افراد پرشنوا محدوده شنوایی باریکی دارند و معمولا صداهای زیر ۵۰ دسیبل را نمیشوند و صداهای بالای ۸۰ دسیبل برایشان آزاردهنده است.
عفونت جدی گوش
استفاده از هدفون و تجهیزات مشابه به مدت طولانی یکی از مهمترین دلایل عفونت گوش است. این تجهیزات معمولا به دلیل استفاده در محیط به انواع میکروارگانیسمها آلودهاند. از طرفی استفاده طولانیمدت از آنان موجب عرق در ناحیه گوش میشود و محیطی مرطوب و مناسب برای رشد انواع میکروبها فراهم میکند.

درد گوش
افرادی که به طور مداوم از هدفون استفاده میکنند معمولا به درد گوش دچار میشوند. از طرفی استفاده افراطی از این تجهیزات میتواند به بیحسی گوش منجر شود.
بیتوجهی به محیط
افرادی که مدام هدفون در گوش دارند معمولا در برابر محرکهای محیطی کاملا بیتفاوت هستند، تصادف و زمین خوردن از جمله مهمترین خطراتی است که برای این افراد رخ میدهد.
کاهش یادگیری
شنوایی یکی از اصلیترین ارکان یادگیری است. استفاده افراطی از هدفون به دلیل کاهش شنوایی بر یادگیری اثرات نامطلوبی دارد.
آسیب جدی به مغز
هدفون به دلیل تولید امواج الکترومغناطیسی در درازمدت اثر مخربی بر مغز دارد. از طرفی هرگونه آسیب و عفونت ناشی از هدفون در گوش مستقیما بر مغز اثرگذار است. از طرفی مغز عاشق سکوت است و انواع صدا خیلی برای مغز خوشایند نیست.
نکات استفاده صحیح از هدفون و هندزفری
هدفون و هندزفری باکیفیت خریداری کنید. هندزفری نویزکنسلینگ در اولویت قرار دارد.
موزیک را با صدای کمتر گوش بدهید. بهتر است نرخ ماکزیمم شدت صوت هندزفریتان را از صفحهی مربوط به این هندزفری در سایت کمپانی سازنده ببینید و ولوم آن را به گونهای تنظیم کنید که کمتر از آستانهی آسیب به گوش باشد.
طولانی مدت و مداوم موزیک گوش نکنید. زندگی بدون موزیک کسالتبار است اما بهتر است به فکر سلامتی گوشتان هم باشید. بعد از یک ساعت موزیک بهتر است نیم ساعت به گوشتان استراحت بدهید تا گوش نفسی تازه کند.
کودکان باید کمتر از 45 دقیقه در معرض صدای بلند باشند چون آستانه شنوایی کمتری دارند.
اگر با شکل و فرم و استفاده از هندزفریهای القای استخوانی مشکلی ندارند میتوانند گزینه خوبی باشند.
چه زمانی به دکتر مراجعه کنم؟
در صورت مشاهدۀ هر یک از علائم زیر، سریعاً به پزشک مراجعه کنید:
سرگیجه حاد یا مزمن؛
احساس درد و ناراحتی در گوش؛
ترشح هر گونه مادۀ مشکوک از گوش؛
کاهش شنوایی شدید در یک یا هر دو گوش.
پزشک در بسیاری از موارد، داروهایی برای بهبود کم شنوایی و مشکلات یاد شده تجویز می کند.
بیشتر بخوانید:
روابط جنسی پرخطر
افسردگی پنهان
سردردهای هشداردهنده
عدم ارضا زن و مرد
جمله های ممنوعه در دعوا
در خواب چه می بینید
به افراد داغدیده آرامبخش ندهید
نارکولپسی یا حمله خواب
کودک آزاری
ورزش و ترک اعتیاد