امروز دوشنبه 15 آذر 1400

گیاهان دارویی ضد دیابت

سه شنبه 18 آذر 1399
5 دقیقه مطالعه
گیاهان دارویی ضد دیابت

کدام داروهای گیاهی، کمک درمان دیابت هستند؟

دیابت را می توان جزو بیماری هایی دسته بندی کرد که به مرور و درصورت کنترل نشدن، به تمامی اندام های بدن آسیب می رساند. هنگامی که بدن نتواند انسولین مورد نیاز خود را تولید کند، میزان قند خون تنظیم نشده و با افزایش قند خون مواجه خواهیم شد. آمار منتشر شده نشان می دهد چیزی بالای 9 درصد از افراد بالای 18 سال در سر تا سر جهان به دیابت مبتلا هستند و این بیماری گسترده یکی از دلایل شایع مرگ و میر در دنیا است. تغذیه یکی از مهم ترین عوامل در پیشگیری و یا کنترل دیابت می باشد.

توصیه های تغذیه ای زیادی در رابطه با دیابت وجود دارد که بعضی علمی و متاسفانه بعضی هیچ سندیت علمی ندارند. مواردی که می توانند به جای کنترل دیابت، به بدتر شدن آن دامن بزنند. ما در این مقاله می خواهیم برای شما همراهان عزیز مجله پزشکی از گیاهان دارویی و موارد تغذیه ای بگوییم که توسط مطالعات علمی ثابت شده می توانند به کاهش علائم دیابت و کنترل این بیماری کمک کنند پس برای آگاهی از موارد موثر در بهبود بیماری دیابت، ما را تا انتهای مقاله همراهی کنید.


انواع بیماری دیابت

به طور کلی دیابت به سه گروه دیابت نوع 1، دیابت نوع 2و دیابت بارداری تقسیم‌ بندی می شود.

دیابت نوع 1: در دیابت نوع 1 که 15- 10درصد کل موارد دیابت را تشکیل می ‌دهد، تولید انسولین از پانکراس به علت از بین رفتن سلول‌های سازنده ی انسولین، متوقف می ‌شود. به همین دلیل افراد مبتلا به این نوع دیابت باید از بدو تشخیص، انسولین مورد نیاز بدن را به صورت تزریقات روزانه تأمین کنند.

دیابت نوع 2: دیابت نوع 2 بیشتر در بالغین بالای 30 سال و چاق دیده می ‌شود که 90- 85 درصد کل موارد دیابت را شامل می گردد و انسولین تولید شده از پانکراس در این افراد به خوبی عمل نمی ‌کند. در واقع یا پانکراس به اندازه ی کافی انسولین ترشح نمی‌ کند و یا این که انسولین ترشح شده، به علت وجود مقاومت سلول ها به انسولین مخصوصاً در افراد چاق، فاقد کارآیی لازم است.

دیابت حاملگی: دیابت حاملگی به دیابتی گفته می ‌شود که برای اولین بار در طول حاملگی تشخیص داده شود. این نوع دیابت معمولاً گذراست و بعد از اتمام حاملگی بهبود می ‌یابد. خانم‌های مبتلا به دیابت حاملگی بعداً در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 هستند.


مواد غذایی سالم برای افراد دیابتی

مواد غذایی سالم برای افراد دیابتی

نان سبوس دار: مصرف بیش از اندازه نان سفید به هیچ وجه برای دیابتی ها توصیه نمی شود در صورتی که نان سبوس دار دقیقاً برعکس بوده مصرف مرتب این ماده به بیماران دیابتی توصیه می شود.

جو: بهتر است جو را جایگزین برنج سفید کرد تا میزان قند خون بعد از صرف غذا حدود 70 درصد کاهش یابد و تا ساعت ها ثابت بماند.

گوشت گاو و مرغ: علاوه بر قسمت های کم چرب گوشت گاو گوشت سینه مرغ نیز در مقایسه با ران و قسمت های دیگر آن چربی کمتری دارد .

ماهی: اسیدهای چرب موجود در این منبع پروتئینی احتمال ابتلا به دیابت، مقاومت در برابر انسولین و التهاب را که از جمله فاکتورهای اصلی ابتلا به ناراحتی های قلبی – عروقی است، پایین می آورد.

دانه کتان: پروتئین، فیبر، چربی های خوب در دانه های کتان بسیار است و این ترکیبات همگی قند خون را تنظیم کرده و به سلول ها در جذب انسولین کمک می کنند.

روغن زیتون: افرادی که رژیم مدیترانه ای دارند و روغن زیتون، میوه و سبزی ها، غلات و گوشت کم چرب می خورند کمتر به دیابت و ناراحتی های قلبی و عروقی دچار می شوند زیرا روغن زیتون طبیعی حاوی ترکیبات ضدالتهابی و قوی است.

کلم بروکلی: این سبزی از منابع غنی ویتامین  Cو کروم است به همین دلیل عادت به مصرف آن به صورت خام و بخارپز شده به این بیماران توصیه می شود.

شیر و ماست: این غنی از پروتئین و کلسیم هستند و مواد مقاومت در برابر انسولین را از بین می برند. پس روزانه یک لیوان شیر و یک لیوان ماست کم چرب میل کنید.

گردو: گردو حاوی مقادیر بالایی فیبر و پروتئین بوده و قند موجود در آن به آهستگی جذب می شود.

میوه های قرمز و بنفش: انواع میوه های قرمز و بنفش مانند انگور قرمز، انار، آلو سیاه، آلبالو و گیلاس، کلم قرمز و چغندر حاوی ترکیبی طبیعی به نام آنتوسیانین هستند و برای بیماران دیابتی مفید می باشند.

سیب: در رژیم غذایی یک فرد دیابتی سیب باشد زیرا این میوه کالری بسیار پایینی دارد و فیبرش که همان پکتین است بسیار بالا بوده و جلوی گرسنگی را می گیرد. به این دلیل به کاهش قند خون نیز بسیار کمک می کند.

هویج: هویج، یکی از منابع طبیعی غنی از بتاکاروتن است که می تواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش داده و قند خون را تنظیم کند.


داروهای گیاهی کنترل کننده دیابت

داروهای گیاهی کنترل کننده دیابت

کاسنی: گیاه کاسنی طبیعتی سرد و‌تر دارد که برای کاهش قند خون موثر است. گیاه کاسنی برای تنظیم فعالیت‌های کبد بسیار مفید بوده و سلامتی کبد با تنظیم قند خون و ترشح انسولین مرتبط می باشد. نوشیدن یک لیوان عرق کاسنی (به صورت نیمه لیوان عرق کاسنی و نصف آب) قبل از صبحانه تاثیر بیشتری خواهد داشت.

بذر شنبلیله: دانه‌های شنبلیله دارای اثر ضددیابتی قابل ملاحظه‌ای هستند. متخصصان طب سنتی معتقدند که فیبر گیاهی موجود در دانه که محلول در آب است، باعث کاهش میزان قند خون می‌شود. همچنین ترکیبات متعدد دیگر، مانند اسیدهای‌آمینه موجود در پودر دانه، موجب تحریک تولید انسولین می‌شوند.

بوقناق:.به گفته متخصصان طب سنتی، بوقناق برای پاکسازی کبد و فعالیت‌های آنزیمی کبد بسیار مفید است. تجربه ثابت کرده است که عرق بوقناق برای کنترل و تنظیم قندخون در افراد دیابتی به خصوص دیابت نوع دو، موثر می‌باشد؛ اما هنوز به صورت علمی ثابت نشده است.

هندوانه ابوجهل: میوه این گیاه دارای گلوکوزید قابل تبلوری با طعم بسیار تلخ به نام کولوسنتین است. در طب سنتی بسیاری از کشور‌ها از جمله ایران تجویز میوه این گیاه جهت کاهش قند خون متداول است. اما میوه گیاه بسیار سمی است و مصرف خودسرانه آن باعث اسهال خونی، تخریب بافت معده و در نهایت مرگ می‌شود. برخی افراد مبتلا به دیابت، به اشتباه، دانه‌های وسط میوه گیاه را پودر کرده و می‌خورند. بهتر است از هندوانه ابوجهل به صورت خوراکی استفاده نشود. برخی از متخصصان طب سنتی، هندوانه ابوجهل را جهت جلوگیری و بهبود زخم‌ها و تاول‌های جزئی پا در افراد دیابتی موثر می‌دانند.

بامیه: طی یک آزمایش معتبر، آب بامیه موجب کاهش و کنترل قند خون موش‌هایی شد که مبتلا به دیابت بودند. تجربه ثابت کرده است که بامیه و دانه‌های آن نیز تاثیر مثبتی در کاهش قند خون دارد. طبع بامیه سرد و‌تر است.

خارمریم: تجویز این دارو به افراد مبتلا به بیماری کبدی موجب افزایش حساسیت سلولی به انسولین و در نتیجه کاهش میزان قند خون شده است. یک مطالعه در سال ۲۰۰۶ نشان داد که مصرف خار مریم (بذر یا عرق گل) به مدت چهار ماه، میزان قند خون ناشتا و سطح انسولین افراد مبتلا به دیابت نوع دو را کاهش می‌دهد. طبع گیاه خار مریم گرم است.

چای سبز: همه ما تقریبا به فواید چای سبز در درمان چاقی، کاهش کلسترول، پیشگیری از آلزایمر، بیماری‌های کبدی و ... آشنا هستیم. اما تحقیقات اخیر نشان داده که چای سبز برای افرادی که به دیابت مبتلا هستند، مفید است؛ چرا که چای سبز به عملکرد بهتر سیستم متابولیک کمک می‌کند. همچنین ترکیبات معروف به پلی فنول در چای سبز، در تنظیم قند خون، موثر است. در نتیجه خطر ابتلا به بیماری را کاهش می‌دهد.


 بیشتر بخوانید:

درمان یبوست
مثانه بیش فعال
بیماری ورتیگور
آنتی بیوتیک خانگی 
  درد سینه خطرناک
 بادکش درمانی
 بوی بد واژن 

  

برچسب ها

دیابت درمان_خانگی بیماری_ها قندخون تغذیه_ودیابت کنترل_دیابت درمان_گیاهی انسولین

این مطلب را به اشتراک بگذارید
۰
۰

دیدگاه شما