امروز دوشنبه 15 آذر 1400

خواص خوراکی های یلدایی

دوشنبه 17 آذر 1399
5 دقیقه مطالعه
خواص خوراکی های یلدایی

در مورد خواص تغذیه ای میوه ها و خوراکی های سفره یلدا چه می دانید؟

به مناسبت نزدیک شدن به شب یلدا، یکی از شب های زیبا برای ما ایرانیان، قصد داریم برای شما همراهان عزیز مجله پزشکی، از خواص علمی مواد غذایی استفاده شده در سفره یلدایی بگوییم پس اگر شما هم می خواهید سفره ای سالم و سرشار از ویتامین ها و مواد مغذی داشته باشید، ما را تا انتهای مقاله همراهی کنید. شب یلدا طولانی ترین شب سال است و از دیرباز به نشانه پیوند و همدلی بین اعضای خانواده و موندن بیشتر در کنار هم این شب را جشن می گیریم.

شب یلدا رسوم مخصوص به خود را دارد از قصه خوانی افراد بزرگ فامیل تا گرفتن فال حافظ و خاطره گویی و در کنار این برنامه های شیرین، از تغذیه ای مخصوص به خود برخوردار است. این شب و برگزاری مراسم یلدایی، نه تنها باعث تشکیل یک خاطره زیبا می شود بلکه می تواند از نظر روحی و روانی اثری مثبت بر اعضای خانواده بگذارد. یکی از دلایل ماندگاری شب یلدا را می توان باور دینی قدیمی مهرپرستان دانست یعنی زایش خورشید و پایان کار کشاورزان و برداشت محصولات خود و آغاز فصل استراحت. سفره یلدا اصولا شامل موارد زیر می باشد که در این مقاله به خواص هرکدام خواهیم پرداخت:

  • هندوانه

  • انار

  • لبو

  • آجیل (انجیر، کشمش، بادام، فندوق و...)

  • میوه های زمستانی و...


خواص هندوانه

هندوانه

بااینکه هندوانه یک میوه تابستانی و یادآور گرمای تابستان و حرارت است، یکی از ارکان سفره شب یلدا می باشد که همیشه به شیوه‌های جذابی تزیین می‌شود. باور بر این است، اگر مقداری هندوانه در شب یلدا بخورید در سراسر زمستان طولانی، سرما و بیماری بر شما غلبه نخواهد کرد و این باور، به خواص هندوانه برمی گردد. ازآنجایی‌که ۹۰ درصد بافت هندوانه از آب تشکیل‌شده است، برای رفع عطش و شادابی پوست و برای جلوگیری و دفع سنگ کلیه بسیار مفید است. بطور خلاصه می توان از خواص هندوانه به موارد زیر اشاره کرد:

  • سرشار از ویتامین‌های A و B و C است و همچنین بهترین منبع بتاکاروتن و لیکوپن است که از آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی هستند و از بروز سرطان‌ جلوگیری می‌کنند.

  • ضد استفراغ و تهوع است؛ مخصوصاً برای افرادی که در تابستان دچار گرمازدگی می شوند.

  • ضدعفونی کننده بدن و پاک کننده روده ها است.

  • هنداونه به عنوان خنکی برای بیماران مبتلا به تب و بیماریهای عفونی مفید است زیرا عطش و التهاب بیمار را برطرف می کند.

  • تخم هندوانه ضد کرم است.

  • برای جلوگیری و دفع سنگ کلیه، خوردن آن بسیار توصیه شده است.

  • هندوانه از بروز آسیب‌های پوستی در اثر نور جلوگیری می‌کند. موجب دفع بیشتر و سریع مواد زاید از بدن می‌شود و به شادابی و طراوت پوست می‌انجامد.

  • درصد کمی قند دارد و میزان کالری آن بسیار پایین است.

نکته: همیشه هندوانه را به عنوان میان وعده مصرف کنید، نه به همراه غذا، زیرا در هضم و جذب اختلال ایجاد می‌کند.


انار

یکی از زیباترین و اصلی‌ترین خوراکی های شب یلدا انار است که نمادی از شادی و زایش است. می گویند قدمت انار به چهار هزار سال قبل برمی ‌گردد؛ میوه‌ای که سوغات ایرانیها بوده و از کشور ما به هند و سپس به آفریقای شمالی، چین، اروپا و آمریکا رفته است. انار میوه‌ای است که از قدیم از آن به عنوان میوه‌ای خون ساز یاد می‌شد. به افرادی که رنگی مهتابی و از نظر جثه رنجور بودند، توصیه می‌شد که آب انار بنوشند. در ادامه به خواص علمی انار اشاره خواهیم داشت:

  • انار سرشار از ویتامین C است که سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.

  • تصفیه کننده خون و سرشار از آهن است، در نتیجه موجب افزایش انرژی و خون سازی در بدن فرد می‌شود.

  • انار شیرین ادرار آور، آب انار شیرین برای بیماریهای مجاری ادرار مفید است و ترشح صفرا را زیاد و اسهال را برطرف می کند.

  • مصرف انار رنگ صورت را شاداب می کند، صدا را باز کرده و گرفتگی صدا را برطرف می کند.

  • آب انار مقوی قلب و معده است.

  • انار سرشار از آنتی‌اکسیدان، ویتامین C و پتاسیم است و در کاهش کلسترول خون و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی نیز مؤثر است.


خواص لبو

لبو

ریشه چغندر پخته‌شده لبو نام دارد که جایگاه ویژه‌ای در میان خوراکی های شب یلدای ایرانیان بازکرده است. لبو در شب‌های سرد زمستان بسیار مطبوع بوده و دارای خواص زیادی است که در ادامه به آنها اشاره خواهیم داشت:

  • سلامت قلب و فشار خون بعلت وجود مقادیر بالای نیترات موجود در آب‌ لبو.

  • آب‌ لبو می‌تواند اکسیژناسیون را در مغز بهبود بدهد و پیشرفت علائم زوال عقل را در افراد مسن به‌تأخیر بیندازد.

  • یکی دیگر از خواص لبو کمک به دفع و بهبود گوارش است. لبو یکی از خوراکی‌های سرشار از فیبر است به همین دلیل می‌تواند در جلوگیری از یبوست مؤثر باشد و موجب بهبود سلامت دستگاه گوارش و دفع راحت‌تر مدفوع می‌شود.

  • کولین یک جزء بسیار مهم و پرخاصیت لبو است که به خواب، حرکات عضلات، یادگیری و تقویت حافظه کمک می‌کند.

  • مکمل های غذایی محتوی آب‌ لبو می‌توانند اکسیژناسیون عضلات را در طول تمرینات ورزشی بهبود دهند.

  • رنگ خاص لبو به‌خاطر وجود «بتالائین» است. بتالائین از آنتی‌اکسیدان‌های محلول در آب است و می‌تواند از سلول‌های سالم در برابر آثار مخرب برخی داروهای درمان سرطان محافظت بکند.

  • فولات از ویتامین‌های گروه B است. فولات از بروز مشکلات ناشی از نقص لوله‌ی عصبی، مانند مهره‌شکاف (شکاف مادرزاد مهره‌ها) و آنانسفالی (بی‌مخ‌زایی) پیشگیری می‌کند. همچنین فولات خطر تولد نوزاد نارس را کاهش می‌دهد. بنابراین مصرف روزانه‌ی فولات به میزان کافی، برای زنان باردار و زنانی که قصد بارداری دارند، ضروری است. افزودن لبو به رژیم غذایی‌‌تان در این راه به شما کمک می‌کند.


آجیل یلدایی

پسته: در پسته مقادیر زیادی آهن و کلسیم است که برای افراد دچار کم خونی می تواند موثر باشد.

بادام: این مغز از نظر تغذیه ای ارزش غذایی بسیاری دارد به طوری که هر 100گرم از آن حاوی 21 گرم پروتئین بوده و بیشتر از بادام زمینی به عنوان منبع مناسبی از پروتئین محسوب می گردد. به علاوه در این مغز در حدود 240 میلی‌گرم کلسیم وجود دارد که می تواند توسط افرادی که در معرض پوکی استخوان هستند و قادر به مصرف شیرنیستند، استفاده شود.

فندق: مصرف این مغز برای افراد مستعد به بیماری های قلبی و پوکی استخوان بسیار مناسب است. به طور کلی، متخصصان تغذیه مصرف مخلوط این مغزها را در حجم کم توصیه می نمایند تا یک وعده غذای کامل به بدن برسد.

توت و انجیر: توت یکی از خشکبار مناسب به خصوص برای افرادی است که در حال کاهش وزن هستند. انجیر خواص بسیار زیادی دارد که می توان به بهبود عملکرد گوارش اشاره کرد. انجیر ضد سرطان است و خوردن آن باعث افزایش ادرار می شود؛ برای افرادی که قند خونشان پایین است و یکباره احساس ضعف می کنند، مناسب است، زیرا قند آن به سرعت از روده کوچک جذب می شود.


میوه های یلدایی

پرتقال: دانشمندان سوئدی کشف کرده اند که خوردن پرتقال از سرطان لوزالمعده جلوگیری می کند. پرتقال مقوی معده و ضد گاز معده، ضد سم، ادرار آور و نرم کننده سینه و ضد استفراغ است. خوردن پرتقال ضد اسپاسم و آرام بخش و اسانس پرتقال را برای ضد عفونی کردن به کار می برند، پرتقال خون را تمیز می کند؛ از پرتقال برای کم کردن وزن، شادابی پوست و پایین آوردن کلسترول استفاده می کنند.

سیب: سیب به بهبود تنفس، درمان و پیشگیری از آسم، افزایش هوش، پیشگیری و درمان آلزایمر، کاهش کلسترول، کاهش خطر حملات قلبی، کاهش احتمال ابتلا به سرطان، افزایش انرژی بدن، افزایش بینایی و بهبود دیابت کمک می ‌کند. سیب نقش مهمی در سلامت بدن دارد و مزیت آن این است که علاوه بر پیشگیری از بیماریها، باعث افزایش سلامتی نیز خواهد شد.

انگور: مصرف انگور در شب یلدا به علت داشتن خاصیت گرمی و خواص فراوان توصیه‌شده است. درگذشته انگورها را به‌صورت آونگ به هم وصل کرده و درجایی خنک آویزان می‌کردند و در شب‌های سرد زمستان به‌ویژه شب یلدا و در مجالس و میهمانی‌‌ها از آن‌ها استفاده کرده از میهمانان خود با آن پذیرایی می‌کردند. در برخی از مناطق نیز انگور را در سرکه نگه‌داشته و خوراکی از انگور به نام حلالی برای شب یلدای خود و خانواده تهیه می‌کردند.



 بیشتر بخوانید:

رژیم مناسب هوای سرد
مراقبت از مو در پاییز
درخشش پوست در هوای سرد
درمان ریزش موی شقیقه ها
جایگزین لوازم آرایش  
 کاندوم زنانه
 تست نگرش جنسی
 سوت کشیدن گوش

برچسب ها

تغذیه خواص_مواد_غذایی ارزش_تغذیه_ای خواص_سیب زمستان یلدا خواص_لبو خواص_انار خواص_هندوانه خواص_آجیل

این مطلب را به اشتراک بگذارید
۰
۰

دیدگاه شما