امروز سه شنبه 29 مهر 1399

رب خانگی بهتر است یا رب کارخانه ای؟

یکشنبه 13 بهمن 1398
5 دقیقه مطالعه
رب خانگی بهتر است یا رب کارخانه ای؟

بیشتر خانواده‌های روستایی و جدیدا با شرایط اقتصادی بعضی از شهرنشینان، رب مصرفی خود را در خانه تهیه می‌کنند. عده ی زیادی عقیده دارند که رب‌های کارخانه ای از گوجه ‌فرنگی‌های بی‌کیفیت درست شده و حاوی مواد افزودنی ناسالم بوده و کیفیت رب‌های خانگی را ندارند.


آیا رب های خانگی بهداشتی است؟

در این مقاله می خواهیم نکات مهمی را بررسی کنیم که شاید از چشمان شما دور مانده باشد و با خواندن آن بتوانید انتخاب درست تری داشته باشید. عده زیادی بر این باورند که رب های خانگی کاملا سالم و بهداشتی است و مواد مغذی بیشتری نسبت به رب های کارخانه ای دارد و می توان بدون نگرانی از آنها استفاده کرد.

برای تهیه رب، آب گوجه‌فرنگی گرفته شده و سپس در خلاَ تغلیظ می شود. به این صورت که ابتدا گوجه‌فرنگی‌های مخصوص رب‌گیری جدا و شسته می شوند سپس آنها را با دستگاه‌های مخصوصی له کرده و حرارت می‌دهند تا پوست گوجه فرنگی ها جدا شده و در ضمن آنزیم های مخرب، غیرفعال شوند.

سپس ترکیب بدست آمده را صاف کرده و آب آن را بصورت کامل جدا می کنند. آب گوجه فرنگی را در خلاَ، تحت حرارت غیرمستقیم قرار می دهند تا به غلظت مورد نظر برسد. در این قسمت برای مزه دار کردن رب به آن نمک و اسید‌های مجاز خوراکی افزوده می شود.

نکته: به این دلیل رب در خلا حرارت می گیرد تا کمترین میزان حرارت به آن رسیده و از تخریب مواد مغذی و سیاه شدن رب جلوگیری شود.

در انتها رب در قوطی‌های استریل شده بسته بندی و توسط دستگاه‌های اتوکلاو پاستوریزه می‌شود تا کپک یا مخمر‌های احتمالی حذف شده و طول عمر رب طولانی تر شود.




رب‌های شیشه‌ای یا فلزی؟

روش تهیه و همچنین ارزش غذایی رب‌های شیشه‌ای و قوطی‌ فلزی هیچ فرقی با هم ندارند. شیشه سالم‌ترین نوع نگهداری محصولات غذایی مخصوصا رب گوجه‌فرنگی است، اما رب‌های بسته بندی شده در قوطی‌های فلزی قابلیت نگهداری طولانی تری دارند.

رب‌های شیشه‌ای هم به میزان مورد نیاز حرارت دیده و پاستوریزه می‌شوند، اما بسته بندی های فلزی مقاومت بیشتری به حرارت دارشته و رب های داخل آن به مدت بیشتری حرارت دیده و استریل می شوند.


ارزش تغذیه‌ای رب چگونه است؟

در این مبحث بستگی دارد هدف شما از مصرف رب گوجه‌فرنگی چیست. اگر منظور شما دریافت ویتامین C باشد بهتر است از خود گوجه یا آب آن استفاده کنید، اما اگر منظور شما دریافت لیکوپن باشد رب گزینه بهتری است.

لیکوپن یک آنتی‌اکسیدان است که خاصیت ضد سرطانی داشته و بهبود دهنده بیماری‌های قلبی عروقی است و از پیری زودرس جلوگیری می کند. لیکوپن باعث ایجاد رنگ قرمز در گوجه‌فرنگی است. این رنگدانه هنگامی که حرارت دیده و غلیظ می شود، مقدارش بیشتر شده و قابلیت جذبش بهتر می شود.

نکته: بهتر است بدانید که گرما و حرارت باعث از بین رفتن ویتامین‌ها مخصوصا ویتامین C و اسید فولیک می‌شود. هر چه رنگ رب قرمزتر  باشد خاصیت آنتی اکسیدانی بیشتری دارد.


علت تغییر رنگ رب چیست؟

اکر رب به رنگ خیلی روشنی باشد نشاندهنده استفاده از گوجه های کال است. چون رب در خلا تهیه می شود باید رنگ قرمز خوش رنگی داشته باشد اما اگر در خلا تهیه نشود یا دستگاه ها خوب کار نکنند رنگ رب تیره و سیاه می شود.

گوجه‌فرنگی ربی بر خلاف تصور عامه، باید سالم و بدون کپک، درشت، دارای بافت نرم، پوست نازک، رنگ قرمز تند، طعم خوب و بدون هسته‌های درشت باشد. گوجه‌فرنگی های گرد برای تهیه رب گزینه مناسب تری هستند. اگر در تهیه رب از گوجه‌های نارس استفاده شود ممکن است سمی به نام سولانین در رب بوجود بیاید که در انواع کارخانه ای مقدار این سم کنترل می شود.




چرا رب های کارخانه ای کپک می‌زنند؟

مواد نگه‌دارنده موجود در رب ها فقط تا وقتی موثرند که بسته بندی رب باز نشود و به محض باز شدن باید در یخچال و برای مصرف های طولانی مدت در فریزر نگه داری شود. رب گوجه فرنگی رطوبت زیادی دارد که پس از چند روز ماندن در یخچال مستعد فسادپذیری و کپک زدن می‌شود.

دمای یخچال فقط می‌تواند رشد باکتری‌ و قارچ‌ها را کند کند اما آنها را متوقف نمی سازد. برای افزایش عمر رب می توان آن را در در ظرف های کوچک داخل یخچال نگهداری کرد. حتما برای برداشتن رب از قاشقی تمیز و خشک استفاده کنید. عده ای برای جلوگیری از کپک زدن رب روی آن را با لایه ای روغن می پوشانند اما این روش در طولانی مدت جواب نداده و بهترین روش ممکن بسته بندی کردن رب گوجه فرنگی در بسته های کوچک و قرار دادن آنها در فریزر است.


منبع: توصیه های وزارت بهداشت و درمان کشوری
 

برچسب ها

تغذیه زندگی سالم رب_خانگی رب_کارخانه_ای موادافزودنی وزارت_بهداشت حرارت_غیرمستقیم ارزش_تغذیه_ای کپک زندگی_سالم

این مطلب را به اشتراک بگذارید
۰
۰

دیدگاه شما