آیا کرونا باعث نابینایی می شود؟

اثر کرونا بر روی چشم
با شیوع کرونا ویروس 2019 هر روز شاهد اخبار گوناگونی از این ویروس مرموز و ناشناخته هستیم. این روزها خبرهایی در مورد اثرات کرونا ویروس بر بینایی افراد مبتلا، عنوان می شود و حتی عوارضی چون کوری را به کرونا ویروس نسبت می دهند. این اخبار می تواند باعث ایجاد ترس در بین افراد جامعه شود. اخبار رسمی در مورد کرونا ویروس را تنها باید از منابعی معتبر دنبال کنید هرچند یافته ها نشان می دهد هرچه دانشمندان در مورد این ویروس بیشتر بدانند، نادانسته های بیشتری پیش رو دارند.
ویروسی که آگاهی زیادی در رابطه با اثرات بلندمدت آن نداریم و حتی شاهد اثرات متفاوت این ویروس بر روی افراد مبتلا هستیم. از آنجایی که مدت زمان زیادی از طول عمر کرونا ویروس نمیگذرد، نمیتوان مطلبی را به یقین و قطع درمورد آن بازگو کرد. همانطور که شاهد بودید، در چند ماه اخیر بارها سازمان جهانی بهداشت، گفته های خود را در مورد کرونا ویروس 2019، تغییر دادند. ما در این مقاله سعی داریم برای شما همراهان عزیز مجله پزشکی از اثر کرونا بر روی چشمان بگوییم پس اگر شما هم سوالی در رابطه با کرونا و اثر منفی آن بر روی بینایی دارید، ما را تا انتهای مقاله همراهی کنید.
برای دادن جوابی علمی به سراغ متخصصان چشم رفته و در رابطه با کرونا و بینایی از آنها سوالاتی را پرسیدیم. ابتدا دو دانشمند انگلیسی عنوان کردند که کرونا ویروس می تواند بر بینایی اثر منفی بگذارد اما هنوز این مورد جزو علائم کرونا به حساب نمیآید. تا کنون عوارض شایعی که در رابطه با کرونا ثبتشده و مورد تأیید سازمان جهانی بهداشت قرار گرفتهاند، تب، سرفههای جدید و مداوم، کربویی، از بین رفتن حس چشایی و علائم گوارشی بودهاند. در رابطه با بقیه علائم تحقیقات و مطالعات زیادی درحال انجام شدن است که احتمال دارد به مرور زمان علائم بیشتری وارد این دسته از علائم کرونا ویروس شوند.
تاثیر کرونا بر چشم
همانطور که گفتیم کرونا ویروس در هر فرد مبتلایی می تواند عوارض متفاوتی را ایجاد کند و شدت این عوارض هم از خفیف تا شدید متغیر است. بهطوریکه ممکن است فردی با عوارضی شبیه به سرماخوردگی آن را نشان دهد و فردی هم در بیمارستان بستری شود و حتی جان خود را از دست بدهد. ابتلا به اختلالات بینایی هنوز به صورت گسترده در رابطه با مبتلایان کرونا ویروس گزارش نشده است اما می توان موارد نادری از آن را در گزارشات بیمارستانی مشاهده نمود.
تاکنون مدرک بالینی در رابطه با اثرات کرونا ویروس بر بینایی ثبت نشده است اما طبق مواردی که گزارش شده، می توان ورم ملتحمه یا چشمان قرمز را در مبتلایان به کرونا ویروس مشاهده نمود. از طرفی دیگر هم این علائم می توانند به دلایل متفاوتی همزمان با ابتلا به کرونا ویروس، ایجاد شده باشند مانند آلرژی، تماس دست آلوده با چشم و یا استفاده زیاد از مواد الکلی و شوینده.
عفونتهای چشمی و کرونا
یک مطالعه بزرگ در رابطه با چشم و کرونا اخیراً انجام شد که نتیجه آن در مجله نیوانگلند منتشر شد. در این مطالعه بیمارانی که مبتلا به کرونا ویروس بودند، مورد آزمایش چشمی قرار گرفتند و 0.8 درصد از 30 بیمارستان چین دچار عارضه ورم ملتحمه بودند که علائمی چون حس شن ریزه در چشم و آبریزش چشم در این افراد مشاهده شد که با وجود این علائم هم بینایی فرد تغییری نکرده بود.
در مورد کرونا ویروس بجز علائم شایع، علائم کمتر شایع هم وجود دارد که در این لیست مواردی چون درد بدن، کوفتگی بدن، اسهال، گلودرد، کهیر، سردرد و تغییر رنگ انگشتان وجود دارد که ورم ملتحمه چشم هم پس از این تحقیق، به این لیست اضافه شد. ویروسی که باعث التهاب و ورم ملتحمه میشود، بسیار مسری است و با هر شیء آلوده ای که وارد چشم شود، چشم می تواند این واکنش از خود نشان دهد.
علائم چشمی در ابتلا به کرونا ویروس
نام دیگر ورم ملتحمه، چشم قرمز یا صورتی است که هر دو چشم را با هم درگیر میکند و علائم زیر را به همراه دارد:
حس شنریزه در چشم
سوزش
آبریزش و خارش
تمام این موارد می تواند مانند آلرژی یا عفونت چشم باشد و اگر این علائم همراه با علائم شایع و نادر کرونا ویروس نباشند، نمی توان ورم ملتحمه را مربوط به کرونا ویروس دانست. در این شرایط بهتر است به چشمپزشک مراجعه کرده و با داروهای تجویزی این مشکل را رفع نمایید. اصولاً داروهای تجویزی برای این بیماری به تشخیص پزشک اگر عفونت باشد، قطرههای آنتیبیوتیک و اگر آلرژی باشد، قطرههای آنتی هیستامین است.
نکته: در درمان ورم ملتحمه چیزی که اهمیت زیادی دارد، عدم تحریکات چشمی است مانند گذاشتن لنز و آرایشهای چشم.

انتقال کرونا ویروس از راه چشم
کرونا را یک ویروس عفونت تنفسی می دانند اما پس از آن تحقیقات اثبات کردند که کرونا می تواند به اندامهای دیگر ازجمله چشمها هم نفوذ کند. هنگامی که فرد مبتلا به کرونا عطسه و سرفه میکند، ذرات ویروس در هوا پخش شده و بر روی صورت فرد مخاطب مینشیند و ممکن است او را از راه بینی، دهان و چشمها آلوده کند. درنتیجه لازم و ضروری است که چه در زمان شیوع کرونا ویروس و چه در زمان های دیگر، هنگام عطسه و سرفه، جلوی دهان و دماغ گرفته شود و در زمان شیوع کرونا بدون پوشش با فرد مخاطب روبرو صحبت نکنید.
راههای جلوگیری از انتقال کرونا از طریق چشم
استفاده از عینک به جای لنز: بهتر است در زمان شیوع کرونا عینک را جایگزین لنز طبی کنید هنوز مواردی ثبت نشده که بتوان طبق آنها از نظر علمی گفت که استفاده از لنزها میتواند احتمال ابتلا به کرونا را افزایش دهد اما هنگامیکه شما از لنز استفاده می کنید، مرتب مجبور به لمس چشمان خود هستید. با زدن عینک، تحریکات و لمس چشم کمتر می شود.
چشم خود را نمالید: افراد زیادی این عادت را دارند که هنگام خستگی یا سوزش، چشمان خود را ماساژ میدهند اما بهتر است این عادت را که باعث عفونتهای چشمی میشود، ترک کنید و برای اینکه چشمان خود را بخارانید و عینک خود را تنظیم کنید، بهتر است از دستمالهای تمیز استفاده کنید.
چشمان خود را مرطوب نگه دارید: هرچه چشمان شما خشک تر باشد، احتمال خارش و یا احساس نیاز به مالش آن بیشتر میشود درنتیجه اگر چشمان خشکی دارید، میتوانید با تجویز پزشک از مرطوب کننده چشم استفاده کنید و قبل از لمس چشمان حتماً دستان خود را بیست ثانیه با آب و صابون شستشو دهید.
حرف آخر
دانشمندان در مورد کرونا و بینایی هنوز نگرانیهای جدی و شدیدی مانند دیگر علائم ندارند. ممکن است کرونا ویروس در مواردی نادر باعث ایجاد ورم ملتحمه شود و یا که تغییراتی خفیف را در شبکیه چشم ایجاد کند اما هیچ تحقیقی ثابت نکرده که کرونا ویروس 2019 میتواند بینایی را کمتر کرده و یا از بین ببرد.
بیشتر بخوانید:
ماندگاری طولانی کروناعلائم پیدا و پنهان کرونا
سیستم ایمنی ضعیف و کرونا
تغذیه در دوران کرونا
دفاع بهتر بدن در مقابل کرونا
بایدها و نبایدهای کرونا
کرونا فلج می کند
هدیه جدید کرونا
فعالیت های کشنده کرونایی
غذایی دارویی برای کرونا
ضدحمله کرونا ویروس
کرونا و چاق ها
نوع خفیف کرونا هم خطرناک است
همدست جدید کرونا