امروز جمعه 9 آبان 1399

سویا و خواص درمانی و مضرات آن

شنبه 12 بهمن 1398
5 دقیقه مطالعه
سویا و خواص درمانی و مضرات آن

سویا حبوباتی است که اولین بار در جنوب شرقی آسیا پیدا و شناخته شد. این دانه ها به علت داشتن فواید خوراکی به سرعت معروف شد و در موارد زیادی از آنها استفاده گردید. امروزه در سر تا سر جهان هم از سویا و هم از فرآورده های آن مانند شیر سویا، توفو، روغن سویا و سس سویا استفاده می شود.

تحقیقات زیادی بر روی دانه های سویا انجام شده که نشان می‌دهد استفاده از سویا اثر مثبتی بر روی جلوگیری از سرطان های سینه و پروستات دارد. در این مقاله می خواهیم به خواص مثبت، خواص درمانی سویا بپردازیم و در کنار آن مضرات آن را هم بررسی کنیم.


فواید سویا و خواص درمانی آن

 سویا دارای فیبر، پروتئین و ایزوفلاون است که تمام آنها برای سلامتی مفیدند. پروتئینی که داخل سویا است می‌تواند در موارد زیر اثر مثبت داشته باشد:

  •  کاهش علائم یائسگی

  •  ورم مفاصل

  • بهبود انرژی برای ورزش کردن

  • اثر مثبت بر روی بیماری های قلبی و عملکرد مغز

  •  تحقیقات نشان داده که در مورد سرطان سینه و پروستات هم اثر مثبت دارد

 


خواص درمانی سویا

 تاثیر سویا بر کلسترول خون: بر طبق تحقیقات انجام شده، محققان دریافتند که رژیم های غذایی که حاوی سویا هستند می‌توانند سطح کلسترول خون را مقداری کاهش دهند.

تاثیر سویا بر فشار خون بالا: بر طبق تحقیقات، سویا اثر مثبتی بر فشار خون بالا دارد و آن را متعادل می کند اما این که چه مقدار سویا لازم است هنوز به بررسی های بیشتری نیاز دارد.

 تاثیر مثبت سویا در یائسگی: یکی از حالت های ناخوشایند یائسگی گرگرفتگی است. زنانی که در رژیم غذایی خود سویا را قرار می دهند حالت گرگرفتگی کمتری دارند که در این زمینه هم تحقیقات زیادی در حال انجام گرفتن است.

 سویا و حساسیت: نوزادانی که به شیر های گاو و شیر خشک های بیرون حساسیت نشان می‌دهند، توصیه می‌شود از شیر سویا استفاده کنند.

 سویا و سرطان: تحقیقات زیادی در حال انجام بر رابطه بین سویا و سرطان های سینه، روده و پروستات است. تا جایی که مشخص شده سویا می تواند اثر مثبتی برای جلوگیری از این سرطان ها داشته باشد.

 سویا و دردهای پستان: در قاعدگی یکی از دردهای همراه با عادت ماهیانه بانوان، دردهای سینه است. اگر در رژیم غذایی خود سویا را قرار دهید این درد ها بسیار کمتر می شود.

سویا و دیابت نوع دو: طبق بررسی های انجام شده محققان به این نتیجه رسیدند که مصرف سویا می‌تواند اثر مثبتی بر روی سطح قند خون در افراد دیابتی نوع ۲ داشته باشد.


مواردی هستند که به صورت تجربی اثر مثبت سویا بر روی آنها مشاهده شده اما هنوز تحقیقات بیشتری لازم دارند برای اینکه بطور قطعی بتوان آن را ابراز کرد. نمونه ای از این موارد به شرح زیر می باشد:

 اثر مثبت سویا به حذف سنگ صفرا، کم خونی، سندروم متابولیک، اثر بازدارنده در پیر شدن پوست، کاهش وزن، بیماری های قلبی، بیماری های کلیوی و عملکرد بهتر بدن افراد در میانسالی.




 مضرات سویا

سویا بی خطر ترین مواد غذایی است که می‌توان آن را در رژیم های غذایی افراد با سنین مختلف قرارداد. در رژیم غذایی میانسال، بزرگسال، کودک و حتی نوزاد. با این همه مواردی هست که بهتر است در رابطه با آنها دقت بیشتری اعمال شود.

عده‌ای از افراد به سویا حساسیت دارند و اگر در خانواده شما کسی این حساسیت را دارد بهتر است شما هم با احتیاط سویا را مصرف کنید. نشانه حساسیت به سویا ممکن است همراه با افت فشار، آبریزش بینی یا التهاب دستگاه گوارش باشد.

 افرادی که داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنند بهتر است در مورد مصرف سویا دقت کنند چون سویا امکان خونریزی را افزایش می‌دهد.

 سویا سطح قند خون را پایین می آورد و در نتیجه افرادی که با استفاده از قرص های دیابتی سطح قند خون پایینی دارند در مصرف سویا احتیاط کنند.


افرادی با شرایط زیر بهتر است سویا را زیاد مصرف نکنند:

 کسانی که دچار کم خونی هستند، اختلالات تیروئیدی دارند، مشکلات سیستم ایمنی دارند، به بیماریهای معده روده و قلبی دچار هستند و افرادی که مبتلا به نقرس هستند.

نکته: مصرف سویا در شیردهی و بارداری برای مادران ضرری ندارد با این حال در این دوران نباید از سویا به مقدار زیادی استفاده کرد.


منبع: healthline
 

برچسب ها

داروها تغذیه زنان یائسگی کلسترول سرطان سویا ورم_مفاصل انرژی_زا دردپستان دیابت

این مطلب را به اشتراک بگذارید
۰
۰

دیدگاه شما