آلزایمر و دلایل بیارتباط با آن

مواردی که اشتباها به آلزایمر نسبت داده می شوند
همه ما در مورد آلزایمر شنیدهایم و شاید یکی از مواردی باشد که با بالا رفتن سن، ترس ما از آن بیشتر می شود. رسیدن به مرحلهای که نتوانیم حتی افراد نزدیک به خود را بیاد بیاوریم، میتواند بسیار وحشتناک باشد. شناختن یک بیماری و دلایل آن، اهمیت بسیار زیادی دارد و میتواند ترسهای ما را کاهش داده و برای پیشگیری به ما کمک کند. اصولاً باورهای غلط ما را از راه سلامتی دور می کند.
ما در این مقاله میخواهیم برای شما همراهان عزیز مجله پزشکی از باورهایی بگوییم که در مورد آلزایمر عنوان میشوند و در حقیقت دلایل فراموشی مقطعی هستند. پس برای آشنایی با دلایل فراموشی مقطعی، ما را تا انتهای مقاله همراهی کنید. اگر با توجه به شرایط سختی که جدیداً در زندگی شما پیش آمده، دچار فراموشی شده اید، جای نگرانی نیست و با برطرف شدن این شرایط، حافظه شما به حالت عادی خود برمی گردد.
اگر هر روز با فراموشی هایی مواجه میشوید که روزبهروز بیشتر میشوند، نیاز است که از یک پزشک متخصص مشورت گرفته و فراموشیهای خود را مورد بررسی دقیقتری قرار دهید. یک فراموشی مزمن، نمیتواند نشانه ابتلا به آلزایمر باشد. فراموشی های مزمن با برطرف شدن شرایط موجود، قابل درمان هستند که ما در ادامه بعضی از این موارد را بیان می کنیم.
عوارض جانبی داروها
هنگامیکه با شرایط جدیدی در بدن خود مواجه میشوید، ابتدا تمام داروهایی را که اخیراً مصرف کرده اید لیست کنید و در مورد عوارض آن بررسیهای لازم را انجام دهید یا با پزشک خود در مورد عوارض آنها صحبت کنید. بعضی از داروها هستند که عوارضی بر روی حافظه انسان دارند و در عملکرد آن اختلال ایجاد میکنند که ممکن است از داروهای تجویزی باشند و یا داروهای بدون نسخه.
یکی از داروهایی که این اثر جانبی در آنها شایع است، آنتی کولینرژیک ها هستند. این دارو میتواند عملکرد یک انتقالدهنده عصبی بنام استیل کولین در مغز را دچار اختلال کند و اثری مستقیم بر روی حافظه داشته باشد. از داروهای کولینرژیک، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
داروهای ضد درد
آنتی هیستامینها
داروهای شلکننده عضلات
ضد افسردگی
داروهای ضد بازگشت اسید معده
داروهای دیگری هم میتوانند این عارضه را از خود نشان دهند که ممکن است در آنها کمتر شایع باشد یا حتی به صورت نادر دیده شود. درنتیجه بهترین راه این است که ابتدا لیست دارویی خود را مورد بررسی قرار دهید و اگر فراموشی عارضه ی دارو باشد، با مشورت پزشک خود از داروی جایگزین استفاده کنید.
ابتلا به افسردگی
هنگامی که مبتلا به افسردگی میشوید، یا از لحاظ روحی روانی دچار مشکل میشوید، اثری مستقیم بر روی حافظه شما دارد به گونه ای که دیگر نمیتوانید مانند گذشته بر روی موضوعی متمرکز شده و اتفاقات را به یاد بیاورید. افسردگی اثری مستقیم بر روی عملکرد مغز دارد و پژوهشهایی که در این زمینه انجامشده نشان میدهد که افسردگی بر روی نواحی مغز که مربوط به مهارتهای سرعت، تفکر، حافظه، توانایی حل مسئله و توجه است، اثر گذاشته و عملکرد این ناحیه را دچار اختلال می کند. پس اگر مبتلا به افسردگی هستید، کاهش حافظه خود را پای آلزایمر نگذارید.
تنش و استرس
استرس می تواند اثری مستقیم بر روی عملکرد مغز بگذارد و حتی در آن اختلال ایجاد کند. مخصوصاً در بخشی که اطلاعات به خاطر سپرده می شوند برای همین ممکن است شما شماره تلفنهایی را که قبلاً به سرعت به حافظه خود میسپردید، به سرعت فراموش کنید و در حافظه کوتاهمدت شما اختلال ایجاد شود. افرادی که مضطرب هستند و استرس زیادی را تحمل میکنند، اتفاقی را که باعث استرس آنها شده است، مرتب در ذهن خود را بازبینی میکنند و نمی توانند مانند سابق، یک مکالمه ساده را دنبال کنند و مواردی را به ذهن بسپارند زیرا ذهن آنها درگیر و نگران موضوعی دیگر است.
استرس مزمن میتواند شرایط را سختتر کند. هنگام استرس در بدن هورمونهایی ترشح میشوند که در طولانیمدت اثرات منفی بر مغز میگذارند. به گونهای که ممکن است در کارهای روزانه خود هم با مشکلاتی مواجه شوید. مواردی چون کارهای فراوانی که میخواهید همزمان انجام دهید، خواب ناکافی، ورزش نکردن و پیروی از یک برنامه غذایی ناسالم، میتوانند استرس شما را بیشتر کرده و فراموشی را افزایش دهند.
مشکلات سلامتی
بروز هر بیماری در بدن شما، میتواند شما را دچار فراموشی کند. بیماریهایی که در روند جریان خون اختلال ایجاد میکنند و نمیگذارند خون و به حالت طبیعی به مغز برسد، اختلالات حافظه را بدنبال دارند. بیماریهایی چون پرفشاری خون، دیابت، کلسترول بالا کمبود ویتامینها، کمکاری تیروئید و برهم خوردن تعادل های هورمونی، که از عوارض آن ها انسدادهای ذهنی است. در افراد مسن، عفونت دستگاه ادرار می تواند یک حالت سردرگمی موقتی ایجاد کند. درنتیجه اگر بهطور ناگهانی دچار فراموشی شدهاید بهتر است بجای ربط دادن آن به آلزایمر، ابتدا به پزشک مراجعه کرده و از لحاظ سلامت بررسی شوید.
خستگی
یک استراحت با کیفیت به معنای هشت ساعت یا بیشتر از آن خوابیدن نیست، بلکه تحقیقات نشان داده هرچه ساعتهای کمتری را در خواب عمیق بگذرانید، حالت ریکاوری کمتر بوده و خواب بی کیفیت می شود. افرادی که نمیتوانند خواب باکیفیتی داشته باشند، اصولاً با مشکلات حافظه مواجه می شوند. حتی یک چرت کوتاهمدت و باکیفیت میتواند مغز شما را تقویت کند. اگر با توجه به استراحت طبیعی که دارید احساس خستگی میکنید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا از لحاظ مشکلات خواب بررسی شوید.
پیری
هنگامیکه سن انسان بالا می رود، تغییرات زیادی را در بدن مشاهده خواهیم کرد مانند ایجاد چینوچروک در پوست و یا از بین رفتن انعطافپذیری مفاصل که همه اینها فرسودگی را نشان میدهد. تغییراتی هم در مغز شما شکل میگیرد که یکی از آنها آلزایمر است که پس از 65 سالگی، ممکن است به وجود بیاید اما نمیتوان هر فراموشی را به آن ربط داد. فراموشی خفیف در سن بالا بسیار شایعتر از آلزایمر است. اگر پس از بالا رفتن سن، در یادگیری مهارتهای جدید با مشکل مواجه شدید و برای بیان یک جمله نیاز به فکر کردن داشتید، نترسید این یک مشکل شایع در افراد مسن است اما اگر موارد واضح فراموشی، به طور متوالی تکرار شد بهتر است به پزشک مراجعه کرده و شرایط را دقیقتر بررسی کنید.
بیشتر بخوانید:
ساعت غذا خوردن و لاغری
طلاق عاطفی
رب خانگی یا صنعتی؟
حمله خواب