دلایل عجیب بروز سکته قلبی

چه عواملی می توانند باعث سکته قلبی شوند که شاید ندانید؟
سکته قلبی را میتوان یک تهدید بسیار جدی برای جوامع امروزی دانست. زندگیهایی که به سمت ناسالم بودن پیش می رود، چه ازنظر تغذیه، چه فعالیت بدنی و الگوهای خواب، و همه اینها میتواند افراد را در معرض ابتلا به بیماریهای زمینهای چون اختلال در دستگاه های قلب و عروق قرار دهد که بهدنبال آن شاهد آمار پیشرونده سکتههای قلبی هستیم. عواملی هستند که میتوانند خطر ابتلا به سکته قلبی را افزایش دهند و ما در این مقاله میخواهیم برای شما همراهان عزیز مجله پزشکی، فهرستی از عوامل خطرزایی را بیان کنیم که شاید در مورد آنها زیاد نشنیده باشید. پس تا انتهای مقاله مارا همراهی کنید.
مهمترین دلیل بروز سکته قلبی وجود پلاکها در دیواره رگهای خونی هستند. این موردی نیست که یک شبه شکل بگیرد بلکه یک روند تدریجی دارد. شاید جالب باشد که بدانید این شکلگیری پلاکها از همان زمان کودکی میتواند شروع شود. اما بجز این شرایط تدریجی که باعث گرفتگی رگها و سکته های قلبی می شود، موارد دیگری هم وجود دارند که میتوانند فرد را در معرض ابتلا به سکته قلبی قرار دهند و او را به فردی مستعد برای حمله قلبی تبدیل کنند. ما در ادامه میخواهیم به بعضی از این موارد اشاره کنیم که شاید قبلاً در مورد آنها زیاد نشنیده باشید.
ترافیکهای سنگین
بر طبق تحقیقی گسترده که در بلژیک و فرانسه انجام شد محققین یافتند که ترافیک میتواند هشت درصد احتمال ابتلا به سکته قلبی را بیشتر کند. نکتهای که در این مورد باید بدانید این است که تنها فرد راننده در معرض احتمال حملات قلبی قرار نمیگیرد بلکه نتایج نشان داده هم خود راننده وسیله نقلیه و هم سرنشینان آن، در معرض ابتلا به حملات قلبی هستند و حتی دوچرخهسواری که مجبور است در این ترافیک سنگین و از میان ماشینها حرکت کند.در زمینه ترافیک، تحقیقات زیادی انجام شده که موارد زیر را در بالا بردن درصد حملات قلبی توسط ترافیک، دخیل دانستهاند.
آلودگی بیشتر هوا به دلیل تجمع وسایل نقلیه
استرسی که ترافیک ایجاد میکند
ترس از دیر رسیدن به قرار یا مقصد
ترکیب همه این عوامل با همدیگر میتواند فرد را در معرض حملههای قلبی قرار دهد. در نتیجه این تحقیقات متخصصین به افراد توصیه میکنند که اگر جزو افراد پرخطر در مشکلات قلبی قرار دارند یا از نظر پزشکی ریسک سکته قلبی در آنها بالاتر است، ساعتهای اوج ترافیک را چک کرده و در این ساعتها وارد خیابانهای پرترافیک نشوند. چک کردن این موارد با توجه به پیشرفت تکنولوژی و امکاناتی که فراهم شده است، از طریق تلفن همراه و اینترنت بسیار راحت است.
انجام ورزشهای شدید
درست است! ما میخواهیم اینبار در مورد ورزش و احتمال حملات قلبی صحبت کنیم چیزی که شاید هیچ کدام از ما انتظار شنیدنش را نداشته باشیم. اما دومین موردی که در این مطالعه باعث بروز حملههای قلبی شده بود، ورزش کردن است که شش درصد از دلایل بروز سکتهها و حملات قلبی را شامل می شد. در این مطالعه متخصصین متوجه شدند این خطر بیشتر در افراد میانسالی بود که بیشتر زندگی خود را پشت میز نشسته و فعالیت بسیار کمی داشتند و به طور ناگهانی فعالیتهای ورزشی شدیدی را شروع کرده اند.
این فعالیت شدید پس از سالها کمتحرکی، آنها را دچار مشکل کرده بود. برای توضیح میتوان گفت افرادی که کم تحرک هستند، متابولیسم پایینی دارند و قلب آنها هم با همین ریتم خود را منطبق می کند. شروع یکباره ورزش آن هم ورزش های سنگین، فشاری زیاد و ناگهانی به قلب وارد می کند و ممکن است قلب نتواند فعالیت خود را بهخوبی انجام دهد و فرد در معرض حملات قلبی قرار گیرد.
برای اینکه بتوان این خطر را کم کرد و جلوی حملات قلبی را گرفت، بهتر است افرادی که میخواهند پس از مدتها کم تحرکی به ورزش روی بیاورند، با 150 دقیقه ورزش سبک هفتگی، فعالیت خود را شروع کنند. ورزشی مداوم و منظم که این تداوم و نظم، از نظر فشاری که به قلب وارد می شود، بسیار مهم است.
اگر همیشه زندگی بسیار کم تحرکی داشتهاید، لازم نیست تحرک را با ورزشهای سنگین شروع کنید.
بهتر است ابتدا و قبل از ورزش، حتماً بدن خود را گرم کنید.
با توجه به تواناییو آمادگی جسمانی خود، ورزشتان را انتخاب کنید.
دانشمندان توصیه می کنند هرگز بلافاصله پس از بیدار شدن، به انجام حرکتهای سنگین ورزشی نپردازید و بگذارید مدتی از بیدار شدن شما بگذرد.
الکل و کافئین
پنج درصد از بروز سکتههای قلبی در گروههای مورد مطالعه بلژیکی، نوشیدنیهای نامناسب تشخیص داده شد. بسیاری از افراد بر این باورند که نوشیدنیهای الکلی، هیچگونه آسیبی به بدن آنها وارد نمیکند و حتی برای سلامت آنها مفید است اما مطالعات در این زمینه نشان داده که نوشیدنیهای الکلی میتوانند باعث التهاب شوند و بدن توانایی خود را در حل کردن و کنترل کردن لخته های خونی، از دست بدهد.
مورد بسیار جالبی که در مورد قهوه در این مطالعات توسط محققین کشف شد این بود که نوشیدنیهای قهوه یا کافئیندار هم مانند الکل بودند اما به شکلی بسیار تعجب برانگیز. این تحقیق در چند کشور جهان انجام شد تا از نتیجه آن مطمئن شوند و نتیجه به این صورت بود افرادی که به صورت تفریحی روزی یک فنجان قهوه مینوشند، بیشتر از افرادی که روزی چند فنجان قهوه مینوشند یا اصلاً قهوه نمینوشند، در معرض حملههای قلبی قرار دارند! متخصصین توصیه میکنند که افراد به صورت تفننی قهوه ننوشند و اگر قهوه خور حرفه ای نیستند، بهتر است به جای قهوه از چای استفاده کنند.
آلودگی هوا
همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم، ازدحام اتومبیلها باعث آلودگی هوا میشود و یک دلیل اصلی در حملات قلبی می تواند باشد. البته در بحث ترافیک منظور ما از آلودگی، همان دود تولید شده از اگزوز اتومبیلها بود اما در اینجا منظور ما از آلودگی هوا، گرد و غبار موجود در هوا، دود کارخانهها، ذرات معلق ناشی از شن، آتش و غیره است. در مطالعهای که انجام شده بود دانشمندان متوجه شدند که حدود هفت درصد از حملههای قلبی ناشی از آلودگی هوا و هوای استنشاقی است.
البته این آلودگی میتواند جان تمام افرادی را که در یک منطقه با آلودگی هوایی بالاتر از حد نرمال زندگی میکنند، را به خطر بیندازد در نتیجه نمیتوان برای آن راههایی را پیشنهاد داد که تمامی افراد از این خطر دور بمانند. اما با تمامی این شرایط، متخصصین توصیه میکنند که اگر نمیتوانید از آلودگی هوا دور بمانید و زندگی در این شرایط برای شما به صورت یک اجبار درآمده است، شرایط دیگر زندگی را برای خود ایمن تر کنید:
از اضطراب دور بمانید
تغذیه مناسبی داشته باشید
تحرکی متناسب با بدن خود داشته باشید
در محیطهای آلوده از ماسکهای مناسب استفاده کنید
گیاهان تصفیهکننده هوا را به محیطهای زندگی خود بیاورید
شادی و غم زیاد
یکی از دلایل بروز حملههای قلبی، اضطراب و استرس است و جالب است بدانید که همراه با احساس های ناخوشایند و غم زیاد، شادی و احساس خوشی شدید هم می توانند این اضطراب و استرس را ایجاد کنند. البته اضطراب و استرس ناشی از خشم و عصبانیت بیشتر شما را در معرض حملات قلبی قرار می دهد. بطور مثال در این تحقیق هفت درصد از افراد که دچار حملههای قلبی شده بودند با اضطراب خشم و عصبانیت بود و سه درصد از حملات قلبی هم بر اثر شادی و خوشی بیش از حد.
هر تغییر حالت روحی میتواند شروع یک استرس باشد و در این شرایط تغییراتی در هورمون های شما ایجاد می شود که باعث بروز حملههای قلبی هستند. با افزایش احساسات، آدرنالین در بدن ترشح میشود و وجود سطح آدرنالین بالا در بدن، بروندهی قلبی را افزایش میدهد و رگها منقبض میشوند این اتفاقها در کنار هم احتمال بروز حملات قلبی را بالا می برند.
البته نمیتوان فکر کرد که خوشحالی میتواند کشنده باشد بلکه توصیه پزشکان این است که شاد باشید زیرا شاد بودن، ضربان قلب شما را تنظیم میکند و حتی می تواند باعث عقب افتادن حملههای قلبی شود اما شادیهای بسیار ناگهانی و زیاد، استرس زیادی را وارد میکنند و میتوانند شروعی برای یک حمله قلبی باشند که البته با آموزش مهارتهای کنترل احساس، میتوان این موضوع را هم بهخوبی ساماندهی کرد.
بیشتر بخوانید:
تاثیر اعتیاد بر توانایی جنسی
بیماری های وحشتناک
کاشت مدفوع یک راه درمانی
درمان میگرن