باورهای غلط کرونایی از زبان یک متخصص

باورهای غلط پیشگیری از کرونا
با شیوع کرونا ویروس از همه طرف اطلاعات درست و نادرستی به افراد جامعه تزریق می شود. متأسفانه در این بین اطلاعات نادرست میتواند آسیبهای زیادی را به سلامت جامعه وارد کند. ما در این مقاله به سراغ دکتر حمیدرضا مژگانی متخصص ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی رفتهایم تا در مورد باورهای غلط پیشگیری از کرونا با ایشان صحبت کنیم و نتیجه آن را در اختیار شما همراهان عزیز مجله پزشکی قرار دهیم. برای دانستن باورهای غلط و جدا کردن آنها از حقایق با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
دکتر مژگانی در مورد باورهای غلط اظهار داشتند که با باورهای غلط خود میتواند چون کرونا ویروس، خطرآفرین باشد. این روزها حرفهای عجیبی را بهعنوان حقایق کرونا ویروس، راههای پیشگیری و راههای درمان میشنویم که باعث نگرانی جامعه متخصصین شده است. باورهایی که افراد سالم جامعه را به سمت رفتارهایی پرخطر می کشاند و عوارض آن ممکن است تا سال ها گریبانگیر سلامت افراد جامعه باشد.
اسپری کردن کلر
ایشان در رابطه با اسپری کردن کلر و الکل بر روی بدن میگویند: نمیدانیم اولین بار چه کسی این شایعه را در بین مردم گسترش داد اما عجیب تر افرادی هستند که بهراحتی این موضوع را قبول کرده و حتی آن را انجام میدهند. هنگامیکه کرونا ویروس وارد بدن شود، به سطح پوست یا به زیر لایههای پوست نمیرود که اسپری الکل بتواند آن را از بین ببرد. اگر کرونا ویروس به این سادگی از بین میرفت، دیگر شاهد این تعداد از کشتهشدگان نبودیم.
و بدتر از آن اسپری الکل و کلر داخل دهان است. افرادی که الکل یا کلر را بر روی بدن یا در دهان خود اسپری می کنند، باید منتظر عوارض شدیدی باشند. این مواد به غشاءهای مخاطی چشم و دهان آسیب زیادی میزنند. الکل و کلر برای ضدعفونی کردن سطوح معرفی شدهاند و در بر طبق دستورالعمل و پروتکل سازمان جهانی بهداشت باید مصرف شوند و در هیچکجا گفته نشده که میتوان الکل را بر روی بدن اسپری کرد.
واکسن کرونا ویروس
دکتر مژگان در مورد شایعه واکسن سینه پهلو یا همان ذاتالریه بیان داشتند که این روزها مطالبی در مورد واکسن های مختلف چون ذات الریه و پیشگیری از کرونا ویروس، دست به دست می شود درحالی که این واکسن ها هیچ تاثیری بر روی پیشگیری از کرونا ویروس ندارند. این شایعات، سلامت جامعه را به خطر می اندازد و این موضوعی بسیار ناخوشایند است. واکسنهای سینهپهلو هرگز نمیتوانند افراد را نسبت به کرونا ویروس مقاوم کنند نهتنها واکسنهای سینهپهلو بلکه در مورد واکسن پنوموکوک، واکسن آنفلوانزای نوع B و واکسن هموفیلوس هم این موضوع صحت دارد.
این واکسنها تأثیری بر روی پیشگیری از ابتلا به کرونا ویروس ندارند. کرونا ویروس یک ویروس جدید است که متخصصین هنوز شناخت کاملی از آن ندارند و تنها راه پیشگیری از آن، واکسن خود آن است که تاکنون ساخته نشده است البته ساخت واکسن یک پروسه زمانبر است و تمامی دانشمندان در دنیا مشغول ساخت واکسن کرونا ویروسند و سازمان جهانی بهداشت از فعالیت آنها حمایت می کند.
شستشوی بینی با محلول نمکی
دکتر مژگانی در مورد شستشوی بینی با آبنمک اظهار داشتند که این شستشو در حین خوب بودن و مناسب بودن، نمیتواند در مورد پیشگیری از ابتلا به کرونا ویروس مؤثر باشد. در این رابطه هنوز هیچ مدرک معتبر و علمی وجود ندارد که محلول آبنمک بتواند کرونا ویروس را از بین برده یا ویروسی که وارد بدن شده است را خارج کند. البته تحقیقاتی در این زمینه قبل از کرونا ویروس نشان دادهاست که شستشوی بینی با محلول نمکی، میتواند روند درمان و بهبودی سرماخوردگی را تسریع ببخشد اما کرونا ویروس یک ویروس سرماخوردگی نیست بلکه آن را میتوان ویروسی با علائم عفونت های تنفسی نامید.
مصرف سیر
به عقیده دکتر مژگانی سیر یکی از مواد غذایی بسیار پرفایده است که در طب ایرانی از سیر به عنوان دارویی مفید برای درمان بیماریها استفاده میشود و همچنین نمیتوان خواص بیشمار سیر را برشمرد اما اینکه میگویند افرادی که سیر میخورند، به کرونا ویروس مبتلا نمیشوند یک باور کاملاً اشتباه است. سیر را میتوان یک ماده غذایی ضد میکروب دانست که توسط تحقیقات به اثبات رسیده است اما هنوز دلایل علمی در زمینه اینکه سیر بتواند در رابطه با کرونا ویروس خواص بازدارنده داشته باشد، به دست نیامده است.
فقط افراد مسن درگیر میشوند
دکتر مژگانی در این زمینه بیان داشت: این باور که فقط افراد مسن درگیر این بیماری می شوند باعث بی توجهی جوانان به رعایت پروتکلهای بهداشتی شده است درحالیکه طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت، تمامی افراد در تمامی ردههای سنی و با هر دو جنسیت، در معرض ابتلا به کرونا ویروس قرار دارند و برای این ویروس ناشناخته، پیر و جوان تفاوتی ندارد. البته افراد مسن و افرادی که دارای بیماری زمینهای هستند نسبت به علائم کرونا ویروس واکنشهای بیشتری نشان میدهند و ممکن است عوارض در آنها با شدت بیشتری بروز کند. طبق توصیه متخصصین همه مردم در همه ردههای سنی موظفند که از پروتکل های بهداشتی سازمان جهانی بهداشت در رابطه با کرونا ویروس مانند شستن مرتب دستها، پیروی کنند.
آنتیبیوتیکها
مژگانی در ادامه بیان داشت که این مدت روزانه با خبرهایی مواجه میشویم که مصرف یک آنتی نوع آنتیبیوتیک خاص را توصیه میکنند و آن را دارویی برای پیشگیری از ابتلا به کرونا ویروس مینامند. درحالیکه آنتیبیوتیکها برای باکتریها ساخته شدهاند و در مقابل ویروسها اثر چندانی ندارند. کرونای جدید یک نوع ویروس است درنتیجه نمیتوان از آنتیبیوتیکها برای پیشگیری استفاده کرد.
البته افرادی که مبتلا به کرونا ویروس میشوند، به دلیل بروز عفونتهای مشترک باکتریایی تحت درمان با آنتیبیوتیکها هم قرار میگیرند اما استفاده از آنها برای پیشگیری امری بیهوده است که برای سلامت افراد مضر است.
داروی کرونا ویروس
بارها تکرار کردهایم که هیچ دارویی تاکنون برای پیشگیری و درمان قطعی کرونا ویروس شناخته نشده است و از طرف هیچ کدام از مراجع علمی، واکسن یا دارویی توصیه نمیشود. البته افرادی که مبتلا به کرونا ویروس میشوند تحت درمان دارویی که اصولاً به صورت ترکیبی است قرار میگیرند اما تمام اینها برای کنترل عوارض کرونا ویروس است و هنوز نمیتوان داروی خاصی را نام برد که به عنوان داروی قطعی کرونا ویروس تایید شده باشد. درحقیقت داروهای کرونا ویروس در مرحله آزمایشهای بالینی قرار گرفتهاند و هنوز در هیچ کجای دنیا به جوابی قطعی نرسده اند.
بیشتر بخوانید:
خصومت کرونا با مردان
واکسن آنفولانزا و کرونا
سالم ترین ظروف آشپزی در ایام کرونا
گل های تصفیه کننده هوا