سالمترین ظروف آشپزی در ایام کرونا

بهتر است چه ظرف هایی را برای پختوپز استفاده کنیم؟
با شیوع کرونا ویروس، یکی از مباحثی که این روزها مورد توجه قرار گرفته است، ظرفهای پختوپز هستند. سوال هایی چون "کدامیک از ظروف آشپزی می تواند سالمتر باشند؟" و " کدامیک مواد شیمیایی کمتری را وارد غذا می کنند؟" برای عده زیادی بدون جواب مانده است و ما در این مقاله میخواهیم به این پرسش ها پاسخ دهیم و برای شما همراهان عزیز مجله پزشکی از انواع ظروف پختوپز، معایب و فواید هر کدام صحبت کنیم پس برای انتخاب سالمترین ظروف برای پختوپز و آشپزخانه خود، ما را تا انتهای مقاله همراهی کنید.
چگونه ظروف آشپزخانه را انتخاب کنیم؟
تنوع در ظروف پختوپز بسیار بالا است و از هر طرف هم اطلاعات زیادی به ما میرسد چه از طریق فضاهای مجازی و چه سازندگان و فروشندگان ظروف آشپزی. یکی از مهمترین شرایط ظروف پختوپز یا ظروف نگهداری مواد غذایی، این است که بتوان براحتی آنها را شستشو داد و شکل ساختاری مناسبی را در این رابطه داشته باشند پس هنگام خرید حتماً به این موضوع توجه کنید.
اقتصاد خانواده
آیا این ظروف برای استفادههای روزمره مناسبند؟ گاهی ما با توجه به اقتصاد خانواده، مجبور به انتخاب میشویم همه ما میدانیم ظروف آشپزخانه و پختوپز با مارک های شناخته شده و گرانقیمت، می توانند سالمتر باشند اما چیزی که در اینجا اهمیت ویژهای دارد این است که ما چقدر میتوانیم برای خرید آنها هزینه کنیم. اما در کنار این حقیقت باید از هزینه های طولانی مدت هم غافل نشویم. هزینه هایی که مجبور به پرداخت آنها پس از خراب شدن ظرف های ارزان قیمت و بی کیفیت می شویم.
گاهی می توان در این موارد تدابیری اندیشید و بطور مثال با هزینه ای بیشتر، ظرف بهتری را تهیه کرد و در نگهداری از آن دقت و وسواس بیشتری بخرج داد. بطور مثال می توان ظروفی را انتخاب کرد که دیرتر خراب شده و دچار خراشیدگی می شوند تا عمر آنها افزایش پیدا کرده و در این زمینه هزینه ما کمتر شود. بهتر است در کنار آنها از وسایل آشپزی مناسبی مانند کفگیرهای چوبی استفاده کنیم
سالمترین ظروف کدامند؟
این یک سوال کلی است و جواب بسیار گستردهای دارد. هر فرد با توجه به بیماری و آلرژی هایی که دارد ممکن است نتواند از بعضی از ظروف استفاده کند. مثلاً افرادی که به نیکل حساسیت دارند نمیتوانند در ظروف مسی غذا را بپزند زیرا ظروف مسی دارای نیکل بوده و در هنگام پخت و پز آن را وارد غذا می کند. افرادی که بیماری هموکروماتوز دارند یعنی سطح آهن در خون آنها بالا است، نمی توانند ظرف های چدنی را مورد استفاده قرار دهند زیرا ظرف های چدنی، مقداری آهن را وارد غذا می کنند. این توضیحاتی که دادیم متوجه شدید که هر ظرفی بنا به سلامت هر فرد میتواند مناسب یا نامناسب باشد.
آیا این ظروف برای محیط زیست ضرر دارند؟
متاسفانه بله! بیشتر ظروف غذایی و پخت و پز، برای محیط زیست ما مضر هستند و میتوانند به زبالههای زیستی تبدیل شوند بنابراین یکی از موارد بسیار مهم این است که ظروف پختوپزی را تهیه کنید که مجبور نباشید به خاطر کیفیت بسیار پایین، مرتب درحال تغییر آنها باشید. سعی کنید تا جایی که ممکن است در نگهداری آنها کوشا باشید و از محصولات بادوام تری استفاده کنید.
ما در ادامه به طور خلاصه مزایا و معایب همه ظروف پختوپز موجود در بازار را بررسی میکنیم تا شما با توجه به نوع مصرف و میزان اقتصاد خانواده وبا توجه به مزایا و معایب، ظروف مناسبتری را برای خود تهیه کنید.
ظروف مسی
مزایا:
انتقال گرما در این ظروف با سرعت بیشتری صورت میگیرد
اصولاً دارای ظاهری زیبا و شیک هستند
معایب:
این ظروف در هنگام پختوپز مقداری مس را در غذا آزاد می کنند
اگر بهطور مداوم از این ظروف استفاده کنید، احتمال تجمع مس در کبد وجود دارد
افرادی که به نیکل حساسیت دارند، نمیتوانند از این ظروف استفاده کنند
ظروف چدن
مزایا:
ظروف چدن نسبت به سایر ظروف، اصولاً عمر طولانیتری دارند
برای افرادی که دچار کمخونی هستند میتوانند مناسب باشند
انتقال گرما در آنها با سرعت خوبی صورت میگیرد
برای پختن غذاهایی چون گوشت، بسیار مناسب هستند
معایب:
قیمت بالایی نسبت به محصولات دیگر دارند
افرادی که به بیماری هموکروماتوز مبتلا هستند نمیتوانند از این ظروف استفاده کنند
ظروف آلومینیومی
مزایا:
گرما را بسرعت انتقال می دهند
برای شستشو بسیار مناسبند و شما نگران خط افتادگی بر روی آنها نیستید
قیمت مناسب و ارزانی دارند
معایب:
آلومینیم سمی است و در هنگام پختوپز، مقداری به غذا منتقل می شود
در تحقیقات نشان داده که در بیماریهای سرطان، آلزایمر و مشکلات عصبی، این ظروف میتوانند بیماری را تشدید کنند
ظروف استیل
مزایا:
ظروف استیل بندرت دچار زنگزدگی و خوردگی می شوند
گرما را میتوانند به طور یکنواخت به همه جای ظرف انتقال دهند
برای شستشو به مراقبت های خاصی نیاز ندارند
قیمت آنها مناسب است
معایب:
نیکل و کروم موجود در این ظرفها، هنگام پختوپز ممکن است به غذا منتقل شود
افرادی که به نیکل آلرژی دارند نمیتوانند از این ظروف استفاده کنند
در حرارتهای بالا مناسب نیستند
ظروف سرامیکی
مزایا:
می توان این ظروف را از کمخطرترین ظروف در پختوپزهایی با دمای بالا دانست
معایب:
برای شستشو نمیتوان آنها را داخل ماشین ظرفشویی گذاشت
باید شستشوی آنها با دقت انجامشده و اصولاً کار سختی است
قیمت نسبتاً بالایی دارند
ظروف تفلون
مزایا:
در سرخکردنیها میتواند بسیار مناسب باشد و روغن کمی را مصرف می کند
قیمت آنها مناسب است
معایب:
در ساخت تفلون، از مواد شیمیایی مضری استفاده می شود
در پختوپز و با دمای بالا برای سلامتی مضر هستند
توصیههای کلی برای پختوپز
با این توصیههایی که در ادامه برای شما عزیزان بیان می کنیم، می توانید ضررهای هرکدام از این نوع ظروف را به حداقل برسانید:
پس از پختن مواد غذایی، آنها را بلافاصله از ظرف خارج کنید مگر این که ظرف شما از پیرکس، شیشه یا سنگ باشد
برای پخت و پز از وسایل مناسبی مانند کفگیر های چوبی استفاده کنید زیرا با خراش افتادن در کف ظرفهای پخت و پز، مواد مضری به غذا منتقل می شوند
بهتر است زمان تماس مواد غذایی و ظروف فلزی را تا جایی که می شود کاهش دهید
پس از استفاده از ظروف آشپزی، آنها را بخوبی شستشو داده و خشک کنید
در هنگام شستشو مراقب باشید در کف آنها ایجاد خراشیدگی نکنید
بعضی از ظروف چون ظروف آلومینیومی یا تفلون، باید پس از ۳ سال تعویض شوند.
بیشتر بخوانید:
کرونا و سکته مغزی
کرونا و ریزش مو
کرونا و میل شدید به شیرینی
فوبیای کرونا