گرمازدگی و درمان آن

چگونه می توان گرمازدگی را تشخیص داد؟
گرمازدگی نیاز به اقدامات فوری دارد. با شروع روزهای گرم و نزدیک شدن به فصل تابستان، بیشتر شاهد گرمازدگی خواهیم بود. گرمازدگی هیچ رنج سنی و جنسیتی ندارد و همه افراد ممکن است در شرایط خاص، به آن دچار شوند. ما در این مقاله میخواهیم در مورد گرمازدگی و همچنین راههای درمان آن برای شما همراهان عزیز مجله پزشکی، مطالبی علمی را بیان کنیم پس تا انتهای مقاله ما را همراه کنید.
گرمازدگی
گرمازدگی بیشتر در هوای گرم اتفاق می افتد یا مشاغلی که بنا به موقعیت شغلی در محیط های گرمی قرار دارند. در کل علت اصلی این بیماری، گرما است. اگر در روزهای گرم شاهد علایم زیر بودید، بدانید شما دچار گرمازدگی شدهاید:
خشک شدن و داغ شدن پوست
قطع تعرق
قرمز شدن پوست در مرحله اولیه و سپس رنگپریدگی و بهدنبال آن کبودی پوست
تنفسهای کوتاه و سریع
نبض ضعیف
افزایش دمای بدن و رسیدن آن به بالای 40 درجه
انقباض و گرفتگی در عضلات
سردرد
گشاد شدن مردمک چشم
اما علائمی که نشان می دهد شما به زودی دچار گرمازدگی خواهید شد، شامل موارد زیر هستند:
احساس ضعف و خستگی
درد عضلانی و احساس کشیدگی در عضلات
حالت تهوع و استفراغ
رنگ پریدگی پوست
دمای بدن طبیعی
احساس ضعف و غش
ادرار تیره رنگ به سمت نارنجی
اسهال
چه موقع نیاز به اقدامات فوری است؟
یک نوع از گرما زدگی بنام "سکته گرمایی" وجود دارد که خطرناکترین نوع آن است و اگر بهسرعت درمان نشود، میتواند فرد را به کام مرگ بکشاند. گرمازدگی درجههای مختلفی دارد که اگر درمان نشوند و به آنها رسیدگی نشود، ممکن است منجر به سکته شوند. هنگامی احتمال ابتلا به سکته گرمایی بیشتر می شود که دمای بدن شما به بالای ۴۰ درجه برسد و دچار غش شوید. از دیگر علائمی که منجر به بروز سکته گرمایی میشود، می توان موارد زیر را نام برد:
کج خلقی
احساس گیجی بسیار شدید
از دست دادن هوشیاری
قرمز یا بنفش شدن پوست
متوقف شدن تعرق
نبضی ضعیف و سریع
هنگامی که دچار این علائم می شوید، کارهایی را که باید فوراً انجام دهید، به صورت زیر هستند:
سریعاً خود را به مکانی خنک با تهویه مناسب برسانید
نوشیدنی های الکترولیت بنوشید
اگر می توانید سریعاً زیر دوش آب سرد قرار بگیرید
از کیسههای یخ بر روی نواحی کناره کشاله ران و بازوهای خود استفاده کنید
اگر علائم رو به بهبود نرفتند سریعاً با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید
درمان های خانگی برای گرمازدگی
گرمازدگی شدتهای مختلفی دارد اگر گرمازدگی در شدتهای بالا باشد، تنها روش درمانی آن، تماس با فوریتهای پزشکی و اورژانس است و در این راه نباید تعللی به خرج داد. اما در مورد گرمازدگی هایی با درجههای پایینتر میتوانید روشهای خانگی زیر را بکار ببرید.
خوردن ماست
یکی از درمانهای گرمازدگی مصرف ماست است. میتوانید ۲ قاشق غذاخوری ماست را در ۱ لیوان آب حل کرده به آن مقداری نمک و پودر زیره اضافه کنید و در فصل گرم، روزانه ۲ لیوان از این دوغ بنوشید. با این نوشیدنی احتمال ابتلای شما به گرمازدگی بسیار پایین می آید. ماست آب بسیار خوبی دارد و میتواند باعث طراوت بدن شما شود. همچنین پرو بیو تیک، مواد معدنی، ویتامینها و پروتئین موجود در ماست بهعنوان مواد مغذی مورد نیاز بدن شناخته می شوند.
دوش آب سرد
اگر فرد دچار گرمازدگی با هر شدتی بشود، بهترین راه دوش یا وان آب سرد است. هنگامی که دچار گرمازدگی با درجات خفیفتری هستید به سرعت زیر دوش آب سرد قرار بگیرید یا اینکه داخل وان آب سرد، به مدت ۲۰ دقیقه بمانید تا دمای بدن شما پایین بیاید. در درجات شدید هم به فرد گرمازده کمک کنید تا رسیدن اورژانس زیر دوش آب سرد برود.
طب چینی
طب چینی برای مقابله با گرمازدگی توصیه به استفاده از ماش میکند و آن را یک درمان اصلی در این بیماری می داند. ماش را میتوان یک گیاه ضد تب دانست و همچنین جوشانده ماش خاصیت دفع سموم بدن را دارد. برای درست کردن جوشانده ماش، یک فنجان ماش را با سه فنجان آب بجوشانید و از این عصاره در مواقع گرمازدگی استفاده کنید تا دمای بدن شما را پایین بیاورد.
روغنهای گیاهی
روغن گیاهانی چون اسطوخودوس، زیتون، نعنا و بادام را میتوانید برای گرمازدگی استفاده کنید. این روغن ها را به میزان مساوی با هم مخلوط کرده و به نواحی پشت گردن، داخل مچ و کف دست بمالید. این روغن ها می توانند دمای بدن شما را پایین بیاورند و همچنین اسطوخودوس جلوی التهاب پوستی را می گیرد.
پیاز
آب پیاز هم برای گرمازدگی بسیار مؤثر است که میتوان آن را به ۲ صورت استفاده کرد:
هنگام شروع نشانههای گرمازدگی، مقداری آب پیاز را کف پا، پشت گوش و در قسمت ناحیه قفسه سینه بمالید تا دمای بدن شما را کاهش دهد.
هنگامیکه دچار گرمازدگی شدهاید به میزان مساوی آب پیاز و عسل را باهم مخلوط کرده و میل کنید. البته این مخلوط عسل و آب پیاز را تا چند روز ادامه دهید تا تمامی علامتهای گرمازدگی تسکین پیدا کند.
تمر هندی
برای استفاده از تمر هندی در گرمازدگی باید آن را بجوشانید و سپس جوشانده آن را با کمی عسل مخلوط کرده و استفاده کنید. تمر هندی طبیعتی سرد دارد و میتواند بهعنوان تببر استفاده شود و همچنین حالت تهوع را کاهش دهد.
سرکه سیب
سرکه سیب مواد معدنی و ویتامین بسیار خوبی دارد و میتواند الکترولیتهای ازدسترفته را بازیابی کند. برای اینکار یک قاشق چایخوری سرکه سیب را داخل یک لیوان آب ریخته و نوشجان کنید.
نکته های مهم
دوش آب یخ نگیرید زیرا ممکن است باعث ایجاد شوک شود.
خود را در معرض باد کولر و با شدت زیاد قرار ندهید زیرا ممکن است باعث عفونتهای تنفسی شود.
اگر فرد گرمازده توانایی رفتن به زیر دوش را ندارد، از حوله خنک استفاده کرده و آن را بر روی بدنش قرار دهید.
میوههایی چون هندوانه، آلبالو و خیار هم میتوانند درجه حرارت بدن را پایین بیاورند.
برای خوردن مایعات سرد بهتر است اینکار را بتدریج و آهسته انجام دهید تا معده دچار اختلال عملکردی نشود.
بیشتر بخوانید:
جراحی کاشت مو
همه چیز در مورد لیزر موهای زائد
پلاسما تراپی
چرا پوست ما پیر می شود؟
ماه گرفتگی و بارداری