ترکیب شیر و عسل فایده یا دردسر؟

همه چیز در مورد معجون سلامتی شیر و عسل
این روزها بسیار شنیدهاید که خوردن شیر و عسل میتواند در شرایط بحران بیماری کرونا ویروس 2019 به آرامش شما و تقویت سیستم ایمنی تان کمک کند. تعداد زیادی هستند که برای داشتن خوابی آرام، قبل از رفتن به رختخواب، ترکیب شیر و عسل را مینوشند و عدهای دیگر هم، صبح هنگام بیدار شدن، از این ترکیب استفاده میکنند. ما در این مقاله میخواهیم این ترکیب را ازنظر علمی بررسی کرده و فواید یا ضررهای احتمالی آن را در اختیار شما همراهان عزیز مجله پزشکی قرار دهیم.

زوج شیر و عسل
شیر و عسل یکی از نوشیدنیهایی است که از قدیم تا امروز استفاده می شود. این نوشیدنی هم به صورت تنهایی مصرف میشود و هم از آن در تهیه انواع دسر ها و نوشیدنیهای دیگر استفاده می شود. یکی از مهمترین فوایدی که برای ترکیب شیر و عسل طبق تحقیقات معرفی شده است، قدرت آرامبخشی آن است. این معجون با رایحه و طعم دلپذیر میتواند خواص دارویی داشته باشد و جالب است بدانید این معجون نهتنها در ایران بلکه در بیشتر کشورهای دنیا به عنوان یک نوشیدنی سلامتی استفاده میشود.
طبق گزارشی که نشریه (healthline) منتشر کرده است، "مخلوط شیر و عسل در تحقیقات انجام شده از خود خواص دارویی را نشان داده است و در بخش درمان از آن میتوان بهره برد." موارد بسیار زیادی را در مورد خواص شیر و عسل چه در طب ایرانی و چه در طب پزشکی برشمردهاند اما بعضی از این فواید به صورت تحقیقات آزمایشگاهی اثبات شدهاند و عدهای به صورت تجربی باقی ماندهاند. ما در اینجا میخواهیم فوایدی را برای شما بیان کنیم که با تحقیقات به اثبات رسیدهاند.
شیر و عسل میتواند خواب شما را بهتر کند
طبق توصیهای که در طب ایرانی هم بسیار شنیدهاید، بهتر است قبل از خواب یک لیوان شیر گرم بنوشید و اگر این شیر با عسل همراه شود مطمئناً خواب بهتر و راحتتری را تجربه خواهید کرد. میتوان گفت این خاصیت شیر و عسل طبق تحقیقات به اثبات رسیده است. طرحی با حدود ۷۰ شرکت کننده در زمینه فواید شیر و عسل بر روی خواب انجام گرفت.
تمام شرکت کنندگان بیمارانی بودند که با مشکلات قلبی، در بخش قلب بیمارستان بستری بودند. هرشب به آنها قبل از خواب یک لیوان شیر و عسل داده می شد. پس از گذشت سه روز، نتایج نشان داد که خواب ۹۸ درصد از این بیماران، آرامتر و با کیفیت بهتری گزارش شده است.
البته تحقیقات دیگری هم بر روی خاصیت شیر و عسل به طور مجزا صورت گرفت که دانشمندان درپی آن بودند که بدانند این بهبود کیفیت خواب بعلت وجود شیر است یا عسل. تحقیقات نشان داد که شیر و عسل هرکدام بهصورت مجزا میتوانند بر روی کیفیت خواب اثر مثبتی داشته باشند. در این رابطه تحقیق بزرگ دیگری صورت گرفت که در آن کودکان مبتلا به عفونت تنفسی شرکت داشتند. قبل از خواب به آنها یک قاشق مرباخوری عسل داده شد و بعد از پایان آزمایش، مشخص شد که هر ۳۰۰ کودکی که دارای اختلالات تنفسی بودند، کیفیت خواب بالاتری را داشتند که یکی از دلایل آن تسکین سرفههای شبانه آنها با مصرف عسل بود.
درمورد شیر هم به صورت مجزا آزمایشهای زیادی انجام شد که جامعه آماری بالایی را داشتند در یک آزمایش که بر روی ۴۳۰ فرد مسن صورت گرفت، نشان داده شد افرادی که به طور مرتب شیر را مصرف میکردند، هنگام خوابیدن با مشکل دیر خوابی یا اختلال در خواب مواجه نبودند.
معجون شیر و عسل باعث استحکام استخوانها میشود
طبق موارد ثابت شده، شیر سرشار از کلسیم است و استخوانهای ما برای داشتن سلامت به ماده مغذی کلسیم نیاز دارند. طبق تحقیقات انجامشده وجود کلسیمی که در شیر است میتواند تراکم استخوانها را بهبود بخشد و افرادی که بطور مرتب از شیر استفاده میکنند کمتر در خطر ابتلا به شکستگی و پوکی استخوان قرار دارند. همچنین شیر میتواند در شرایط شکستگی استخوانها به پیوند سریعتر و بهتر آن کمک کند.
وجود عسل در شیر، تمام این فواید شیر را می تواند تقویت کند در حقیقت عسل را می توان تقویت کننده خواص شیر در مورد استخوانها دانست. نتایج یک تحقیق نشان داد که عسل بعلت داشتن خواص آنتیاکسیدانی و همچنین خواص ضد التهابی میتواند به سلامت استخوانها کمک شایانی کند. همچنین با توجه به نتایج مطالعه ای دیگر محققین دریافتند، ورزشکارانی که ورزشهای حرفهای و سنگین انجام میدهند، اگر عسل مصرف کنند میتوانند اثرات منفی که ممکن است ورزش بر روی استخوانهای آنها وارد کند را از بین ببرد و باعث استخوانسازی با شرایط بهتری شود.
ترکیب شیر و عسل و سلامت قلب
ترکیب شیر و عسل میتواند برای قلب یک داروی بسیار مؤثر باشد. شیر به تنهایی میتواند سطح کلسترول خوب خون (HDL) را افزایش دهد. همچنین میتواند پلاکهایی را که در سرخرگها رسوب می کنند را از بین ببرد و سرخرگها را پاکسازی کند. البته این تحقیقات با شیر کامل انجام گرفت و درمورد شیر بدون چربی محققان د نمیتوانند به صورت قطعی نظر بدهند. شیر دارای مقدار زیادی پتاسیم است. پتاسیم میتواند فشارخون را کاهش دهد و همچنین برای بدن یک ماده مغذی بسیار لازم و ضروری به شمار میرود.
عسل هم سطح چربیهای بد مانند تری گلیسیرید، کلسترول بد (LDL) و همچنین مقدار کلی کلسترول را کاهش میدهد. افزایش تری گلیسیرید یا کلسترول بد میتواند باعث خطرات حملات قلبی شود که عسل با پائین آوردن سطح آنها، جلوی این حملات را میگیرد. همانطورکه گفتیم عسل خاصیت ضد التهابی دارد و التهاب یکی از مواردی است که میتواند منجر به بیماریهای قلبی شود. شیر و عسل هرکدام بهتنهایی خواص بسیار زیادی برای قلب دارند که ترکیب آنها میتواند به تقویت این فواید کمک کند.
دردسرهای شیر و عسل
مطمئناً هر ترکیبی که استفاده میشود در کنار خواص خیلی خوب، ممکن است معایبی را هم همراه داشته باشد. شیر و عسل هم ازین قاعده مستثنی نیستند. افرادی که مشکلات زیر را دارند نمیتوانند از این معجون استفاده کنند و استفاده از آن ممکن است به جای فایده برای آنها ضرر داشته باشد:
افرادی که نمیتوانند لاکتوز را تحمل کنند. چنین افرادی باید رژیم غذایی بدون لبنیات را داشته باشند.
افرادی که به شیر آلرژی دارند و نمیتوانند آن را مصرف کنند.
افرادی که مشکلات پوستی مانند اگزما، آکنه یا روزاسه دارند و لبنیات میتواند این مشکلات را تشدید کند.
افرادی که مشکلات افزایش وزن، دیابت و همچنین مشکلات کبدی دارند، نمیتوانند مقدار زیادی عسل را استفاده کنند چون عسل جدا از خواص بسیار زیاد ، قند و کالری بالایی را هم دارد.
کودکان زیر یکسال نمیتوانند عسل مصرف کنند زیرا باکتریهایی در عسل وجود دارند که در کودکان زیر ۱۲ ماه میتواند منجر به عفونت بوتولیسم شود که برای نوزادان خطر مرگ را به دنبال دارد.
نکته های مهم
به عسل هرگز نباید دمای بسیار بالایی داده شود چون در این حالت میتواند تشکیل هیدروکسی متیل فورفورال را بدهد که این ترکیب ممکن است اثری منفی بر روی سلامت ما داشته باشد. پس بهتر است عسل همیشه در دمای ولرم استفاده شود و به صورت مستقیم حرارت نبیند.
باید در استفاده از عسل همیشه اعتدال را رعایت کرد بعلت کالری بالایی که دارد.