عوارض بسیار عجیب بعضی از داروها

آیا تمامی داروها عوارضی مشابه بر روی افراد دارند؟
همه ما در شرایط ابتلا به بیماریها مجبور به استفاده از داروهایی هستیم که پزشک آنها را برای ما تجویز کرده است. اصولاً با عوارض شایع داروها مانند خوابآلودگی، خارش و سرگیجه آشنا هستید اما داروها عوارض دیگری را هم دارند که ممکن است در مورد آنها نشنیده باشید.
داروهای پرعارضه هنگامیکه برای بیمار تجویز میشوند بدین معنی است که عوارض بیماری بر روی سلامت بدن بیمار بیشتر از عوارض دارو است و بیمار نمی تواند به دلیل عوارض دارویی از خوردن آن، سرباز یزند. البته بهتر است بیمار با این عوارض آشنا باشد تا در صورت بروز آنها با پزشک خود مشورت کرده یا از داروهای کمکی برای تسکین این عوارض استفاده کند.

عوارض داروها بر روی همه افراد یکسان نیست ممکن است یک داروی مشابه را افرادی با شرایط یکسان استفاده کنند اما هرکدام از آنها عوارض متفاوتی از خود نشان دهند درنتیجه نمیتوان دارویی را که بر روی ما عارضه خاصی نداشته است به دیگران توصیه کنیم. ما در این مقاله میخواهیم به عوارضی نشنیده تر بپردازیم و آنها را در اختیار شما همراهان عزیز مجله پزشکی قرار دهیم.
نکته: توصیه اکید ما به شما عزیزان بر اینست که برای استفاده از هر دارویی بروشور همراه با آن را مطالعه کنید و در مورد عوارض آن با پزشک خود گفتگو کنید.
تغییر رنگ ادرار
یکی از عوارض بسیار شایع در داروها تغییر رنگ ادرار است این تغییر رنگ ممکن است متفاوت باشد. تغییر رنگ ادرار به رنگهای نارنجی، قرمز، قهوهای و حتی سبز و آبی!
داروی پیریدیم یا همان فنازوپیریدین که برای اختلالات ادراری و دستگاه های مجاری ادرار بیشتر تجویز می شود رنگ ادرار را به طیف رنگ نارنجی تا قرمز درمیآورد.
داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین که در افرادی با غلظت خون تجویز میشود و همچنین داروی سولفاسالازین که یک داروی ضد التهابی است ادرار را به رنگ نارنجی درمیآورند.
آنتیبیوتیکهایی چون نیتروفورانتوئین و مترونیدازول رنگ ادرار را مایل به قهوه ای می کنند.
داروهای سایمتیدین، آمیتریپتیلین، ایندومتاسین، داکسوروبیسین، فنرگان و تریامترن رنگ ادرار را سبز یا آبی میکنند.
تغییر در رنگ ادرار با شروع یک داروی جدید میتواند از عوارض دارو باشد اما بهتر است با مشاهده هرگونه تغییر در ادرار خود با پزشک مشورت کنید.
تغییر در احساس جنسی
تعدادی از داروها باعث تغییر در تحریکات جنسی، حس جنسی، میل جنسی و همچنین عملکرد جنسی شما میشوند. یکی از این داروها زولوفت که داروی آرامبخش است می باشد. داروهای هورمونی مانند ضد بارداری و داروهای فشار خون هم میتوانند میل جنسی را کم کرده و در نعوظ اختلال ایجاد کنند. حتی داروی جنسی ویاگرا که این روزها بسیار تجویز می شود، ممکن است در افرادی باعث نعوظ مکرر همراه با درد شود.
بعضی از داروهای ضد افسردگی هم همچین عوارضی دارند مانند ترازودون که بهتر است در صورت پیش آمدن همچین عارضههایی از پزشک بخواهید داروی جایگزین را برای شما تجویز کند یا این که همراه با آن مکمل های جنسی را برای شما تجویز کند.
رفتارهای اعتیادگونه
بعضی از داروها میتوانند میل شما را بر رفتارهای اعتیادگونه بالا ببرند. مانند میل به خرید های زیاد، میل به انجام قمار، میل به اعتیاد جنسی و یا پرخوری. داروهای پرامیپکسول و روپینیرول که برای سندروم پای بیقرار و همچنین پارکینسون تجویز میشوند، همچون عارضههایی را ممکن است در پی داشته باشند. طبق گزارشات دارویی داروی ابیلیفای میتواند میل به قمار را در مصرفکنندههای آن بالا ببرد. این دارو برای اختلالات دوقطبی و افسردگی تجویز میشود.
راه رفتن درخواب
بعضی از داروها میتوانند عارضههای خطرناکی چون راه رفتن یا رانندگی در خواب را بدهند و همچنین خواب رفتن در هنگام کارهای روزانه مانند رانندگی یا کار با دستگاه هایی خطرناک. درنتیجه در صورت مشاهده این عارضه باید فورا به پزشک خود اطلاع دهید. بعضی از این داروها شامل بنزودیازپین ها و داروهای خواب زولپیدم، اسزوپیکلون و زالپلون هستند. همچنین داروهای آنتیهیستامین چون دیفن هیدرامین هم گاهی چین عارضههایی را دارند.
کر بویی
تعدادی از آنتیبیوتیکها میتواند حس بویایی و چشایی شما را از بین ببرد. مانند تتراسایکلین و مترونیدازول، آمپیسیلین، سولفامتوکسازول و... همچنین بعضی از داروهایی که برای پارکینسون یا میگرن تجویز میشوند عارضههای کربویی را به دنبال دارند. بیشتر داروهای تیروئیدی هم می توانند این عارضه را نشان دهند.
بعضی دیگر از داروها که این عارضه در آنها یافت می شود داروهای آنتی هیستامین، ضد التهاب، داروهای ضد قارچ، ترک سیگار، شل کنندههای عضلانی، داروهای ادرار آور، فشار خون و داروهای ضد افسردگی هستند.
ایجاد توهم
داروهایی که بتوانند بر سیستم عصبی مرکزی تاثیر گذاشته و باعثاختلال در عملکرد آن شوند، می توانند ایجاد توهم در بیمار کنند. یکی از این داروها داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب هستند که جزو عوارض آنها میتوان از ایجاد توهم هم نام برد. همچنین داروهایی برای التهابات مثانه مانند آنتی کولینرژیک و داروهای ریوی هم این عارضه را می توانند بدهند.
اضافه کردن وزن
عوارض تعدادی از داروها می تواند وزن شما را شدیداً بالا ببرد زیرا این داروها باعث ایجاد گرسنگیهای مداوم در شما میشوند و میتوانند کالری سوزی بدن را تا حد بسیار زیادی متوقف کرده و با حبس آب در بدن اضافه وزن بالایی را ایجاد کنند. از داروهایی که این عارضه را بر روی بیمار میگذارند میتوان به کورتیکواستروئیدها و داروهای ضد افسردگی اشاره کرد. همچنین داروهایی که در دیابت تجویز می شوند.
اختلال در بینایی
عوارض بعضی از داروها بر سیستم بینایی بیمار است. عوارضی چون تاری دید و در موارد شدیدتر آسیب شبکیه. داروهای فشار خون و بعضی از داروهای آنتیبیوتیک و همچنین تعدادی از داروهای گیاهی میتوانند این اثر را داشته باشند. یکی از داروهایی که میتواند اثر زیادی بر روی شبکیه چشم داشته باشد داروهای کلروکین است که داروی ضد مالاریا بوده و برای درمان کرونا ویروس 2019 هم استفاده میشود. این دارو هنگامی که به مدت طولانی مصرف شود حتماً نیاز به معاینات دورهای شبکیه چشم دارد.
پارگی در تاندون ها
بعضی از داروها میتوانند در تاندونها ایجاد التهاب کنند یا حتی باعث پارگی آنها شوند که از این داروها میتوان به سیپرو، سیپرو اکس آر، پروکین اکس آر، لواکین و فلوکسین اشاره کرد. این پارگی در تاندون، بیشتر در جلو بازو، انگشت شست، تاندونهای آشیل و روتاتور کاف دیده میشود.
سیاه شدن زبان
در دهان ما باکتریهایی وجود دارند که ممکن است با مصرف داروهایی مانند آنتیبیوتیکها این باکتریها تغییر یافته و باعث ظاهر سیاهرنگ زبان شوند. البته رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان و استفاده زیاد از مواد دخانیات هم میتواند این عارضه را بوجود بیاورد.
سمانه
اره منم با دیفین تو خاب را میرم