کرونا و احتمال سکته مغزی

آیا کرونا به سیستم عصبی صدمه وارد میکند؟
در پایگاه اطلاع رسانی Daily Mail، خبری منتشر شدهاست که در آن با اطلاعاتی شوکه کننده رو به رو شده ایم. "در پژوهش جدید دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که در بعضی از بیماران مبتلا به کرونا ویروس 2019، این ویروس توانسته است آسیبهای جدی به مغز و سیستم عصبی آنها وارد کند"
ما در این مقاله میخواهیم اطلاعات کاملی را در مورد سیستم عصبی و کرونا ویروس به نقل از دیلی میل در اختیار شما همراهان عزیز مجله پزشکی قرار دهیم پس تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
آیا کرونا ویروس در همه افراد یکسان عمل می کند؟
چیزی که مشخص است و تمامی محققین درمورد آن توافق دارند این است که کرونا ویروس به سادگی منتقل میشود و در زمینه ابتلا به این ویروس تمامی افراد با تمامی رنجهای سنی، در خطر ابتلا به کرونا ویروس قرار دارند. امکان آلوده شدن زنان، کودکان و مردان مانند هم است اما کرونا ویروس در هر بدن ، عوارضی را با شدتهای متفاوت از خود نشان می دهد بهطوریکه افراد بسیار زیادی ممکن است به این ویروس مبتلا شده اما هیچ عارضهای را نداشته باشند و عده ای هم جان خود را از دست بدهند.
شدت عوارض کرونا ویروس 2019 به عواملی چون سن، جنس و بیماریهای زمینه ای بستگی زیادی دارد. بطور مثال کودکان نمیتوانند مانند بزرگترها، نکات بهداشتی را رعایت کنند اما خوشبختانه در این بیماری درصد بسیار کمی از کودکان عوارض شدیدی را نشان می دهند.
طبق آماری که چین منتشر کرده است و به دنبال آن در کشورهای دیگر هم شاهد آن بوده ایم، کرونا ویروس بیشتر جان افراد مسن یا افرادی را که دارای بیماری زمینهای بودهاند، گرفته است مانند مبتلایان به سرطان، دیابت، فشارخون بالا، بیماریهای قلبی عروقی و افرادی که دچار اختلالات تنفسی بودهاند اما در میان آنها هم افراد سالمی بودند که با سنهای کم دچار کرونا ویروس شده و جان خود را از دست دادهاند.
کرونا ویروس و سیستم عصبی
محققین در ووهان چین، ۲۱۴ نفر بیمار مبتلا به کرونا ویروس را از نظر سیستم عصبی و مغز و اعصاب مورد بررسی و معاینه قرار دادهاند. با توجه به نتایج این تحقیق که در مجله JAMA Neurology منتشر شد، مشخص گردید حدود 36.4 درصد از این تعداد بیمار، دچار اختلالات مغزی و عصبی شده بودند.
محققین با توجه به نوظهور بودن کرونا ویروس 2019، هنوز اطلاعات کاملی در مورد آن و علائم بجا مانده از آن ندارند و هرچه تحقیقات بیشتر میشود، متخصصین و پژوهشگران میتوانند مطالب و یافته های بیشتری را در مورد آن پیدا کنند تا بتوانند توسط آنها، جلوی آسیبهای بیشتر را بر روی بیماران بگیرند. این خبر میتواند یک شوک بزرگ در مورد عوارض جدید حاصل از عفونت ویروس کرونا باشد که مبتلایان به این ویروس را تهدید میکند.
هنگامی که در این آزمایش و با این جامعه آماری متخصصین اعلام کردند یکسوم از افراد مبتلا، دارای علائم مغزی و عصبی بودند یعنی یک خطر جدی دیگری هم در پی ابتلا به کرونا ویروس وجود دارد به نام اختلال در عملکرد سیستم عصبی. این عوارض شامل سردردهای شدید، تشنج و لکنت زبان بودند. این آزمایش از اواسط ژانویه تا اواسط فوریه انجام شد.
کرونا چگونه بر سیستم عصبی بدن اثر میگذارد؟
دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که با ورود کرونا ویروس به بدن و ایجاد عفونت، سیستم ایمنی بدن فعال شده و و در مقابل آن مبارزه میکند. در اینجا سیستم ایمنی بدن فعالیت زیادی را از خود نشان میدهد که در افراد بدحال حالت "طوفان سیتوکین" را شاهد هستیم. طوفان سیتوکین در افرادی که عفونت در آنها بالا بود و حال جسمی وخیمی داشتند دیده میشود. طوفان سیتوکین یک واکنش از جانب سیستم ایمنی بدن است که در این شرایط بدن سلولهای ایمنی و پروتئینهای زیادی را تولید میکند که آنها میتوانند به جز کرونا ویروس، به دیگر اعضای بدن هم آسیب برسانند.
این حالت دلیلی برای مرگ افراد جوان مبتلا به کرونا ویروس بدون بیماری زمینهای هم میتواند باشد. البته عوارض اصلی کرونا ویروس 2019 همچنان بر روی سیستم تنفسی است اما میتوان عارضه سیستم عصبی را هم جزو عوارض کرونا ویروس قرار داد. طبق یافته های جدید به جز عوارضی چون سردرد، سرگیجه و لکنت زبان، تعدادی از افراد مبتلا به کرونا ویروس هم دچار درگیری عروق مغزی شدهاند که در پی آن سکته مغزی را به دنبال داشته است. آمار این افراد در این آزمایش ۵ درصد از جامعه آماری بوده است.
به گفته متخصصین بیماریهای مغز و اعصاب یکی از دلایلی که این عارضه بر روی سیستم عصبی پیش میآید کمبود اکسیژن به دلیل صدمات ناشی از عفونت کرونا ویروس در ریه است. افت اکسیژن رسانی به مغز میتواند باعث افت هوشیاری، تشنج و دیگر مشکلات مغزی شود.
چه افرادی بیشتر به اختلالات عصبی دچار میشوند؟
باتوجه به اینکه کرونا ویروس در افرادی با سن بالا و بیماریهای زمینهای بیشتر دیده میشود، میتوان گفت این افراد بیشتر در معرض آسیبهای سیستم عصبی قرار میگیرند. به توصیه متخصصین بهتر است افرادی که با بیماری زمینه ای یا سن بالا مبتلا به کرونا ویروس به مراکز درمانی مراجعه میکنند، حتماً از نظر مغز و اعصاب هم مورد معاینه و بررسی قرار بگیرند.
اطلاعات در رابطه با این ویروس روزبهروز درحال افزایش است و بطور قطع محققین در آینده اطلاعات بیشتری را در مورد کرونا ویروس 2019 و عوارض آن، بدست می آورند اما ازآنجاییکه هنوز عوارض آن کاملاً شناخته نشده بهترین راه این است که تا میتوانیم از ابتلا به این بیماری پیشگیری کنیم و آن را یک بیماری ساده نبینیم چون حتی اگر سن بالایی نداشته باشید و دچار بیماریهای زمینهای هم نباشید، ممکن است دچار عوارضی شوید که در آینده مشخص می شوند.