تغذیه در مقابل کرونا

همانطور که در مقاله های قبلی متذکر شدیم، یکی از مهمترین راههای مقابله با ویروس کرونا تقویت سیستم ایمنی می باشد که می توان آن را با یک تغذیه مناسب و مقوی محقق کرد. ما در این مقاله از صحبت های رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی آذربایجان غربی استفاده کردیم تا نکات مهمی را در مورد تقویت سیستم ایمنی با شما در میان بگذاریم.
دکتر جواد آقازاده در این رابطه می گوید: "نحوه عملکرد سیستم دفاعی و ایمنی بدن می تواند ما را از بیماریهای تنفسی همچون کرونا، ایمن نگه دارد یا زمینه ابتلا به این نوع بیماری ها را فراهم کند. سیستم ایمنی بدن با تغذیه رابطه ای تنگاتنگ دارد."
دکتر آقازاده در ادامه می گوید: "افرادی که به این ویروس مبتلا میشوند اگر سیستم ایمنی خوبی داشته باشند می توانند از پس این بیماری بربیایند اما افرادی که مبتلا به بیماری های زمینه ای چون دیابت، بیماریهای قلبی عروقی، بیماریهای تنفسی و همچنین سوءتغذیه هستند در برابر این بیماری ممکن است از پای در بیایند."
ایشان اضافه کردند یک رژیم غذایی مناسب رژیمی است که تمامی ویتامین ها و مواد مغذی را به بدن ما برساند. اگر بدن ما با کمبود ویتامین هایی چون C و روی روبه رو باشد نمی تواند یک سیستم ایمنی خوبی را در مقابل با بیماری ها داشته باشد.

ویتامین C
دکتر آقازاده توصیه کردند بهتر است روزانه منابع غنی از ویتامین C را مصرف کنیم مانند استفاده از سالاد و سبزی به همراه وعده های غذایی و میوههایی چون نارنگی، لیمو شیرین، کیوی، پرتقال و سبزی هایی چون گل کلم، فلفل سبز، انواع کلم، شلغم، جعفری، فلفل دلمه ای، گوجه فرنگی و تمامی سبزیجات و میوه هایی که غنی از ویتامین C باشند.
ویتامین E در کنار ویتامین C
ویتامین E هم میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن ما کمک شایانی را بکند و تقریباً می توان گفت با کمک ویتامین ها می توان به جنگ ویروس کرونا رفت. از منابع مهم ویتامین E می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کدو حلوایی
هویج
برگ چغندر
سبزی های تیره مثل اسفناج و کاهو
به گفته دکتر جواد آقازاده اگر هدف ما پیشگیری از مبتلا شدن به بیماری هایی چون کرونا و همچنین تقویت سیستم ایمنی بدن است، باید روزانه واحد میوه و سبزیجات را در برنامههای غذایی خود قرار دهیم. اگر روزانه ۳ واحد سبزی و 2 واحد میوه استفاده کنیم، می توانیم قدم موثری برای رسیدن به یک سیستم ایمنی مناسب را برداریم.
نکته: منظور از واحد سبزی ها، سبزیجات نشاستهای نیستند.

نکات تغذیه ای (چه باید بخوریم)
به گفته دکتر آقازاده افرادی که در مقابل بیماری کرونا ضعیفتر هستند مانند سالمندان و بیمارانی که داروهای کورتونی را مصرف می کنند، بیشتر از بقیه افراد باید از غذاهای مقوی و مغذی استفاده کنند. شاید تصور کنیم رسیدن به یک سیستم ایمنی مناسب کار سختی باشد اما هنگامی که توصیههای تغذیهای را بخوانیم و از آن ها مطلع شویم خواهیم دید که با کمی تغییر در برنامه غذایی می توانیم به نتیجه های بسیار خوبی برسیم. در ادامه به بعضی از این موارد اشاره خواهیم کرد:
مصرف روزانه سالاد و واحد سبزی همراه با لیمو ترش یا نارنج.
اضافه کردن مقداری هویج و کدو حلوایی به وعده های غذایی
استفاده از پیاز (مخصوصا پیاز قرمز) در کنار غذا.
وارد کردن پروتئین به برنامه غذایی مانند تخم مرغ، انواع حبوبات مخصوصا عدس، سینه مرغ و گوشت.
پختن کامل و صحیح غذاهای مصرفی. بهتر است تخم مرغ به صورت عسلی و نیمرو استفاده نشود و گوشت و سینه مرغ به خوبی پخته شوند.
یکی از مواردی که سیستم ایمنی بدن را دچار مشکل می کند کمبود ریزمغذی هایی چون روی در بدن است که می توان برای بالا بردن آن میزان مصرف این ریز مغذی ها را بیشتر کرد.
استفاده از مغزیجات که در بین آنها گردو بسیار مناسب تر است.
خواب کافی هم میتواند در کنار تغذیه سیستم ایمنی بدن را تقویت کند.
خوردن شکلات تلخ برای سیستم ایمنی بدن مفید است.

کنجد، روغن زیتون و ارد را در وعده های غذایی خود قرار دهید.
ماش، جوانه گندم و شبدر مقدار زیادی ویتامین C دارند که می توان آنها را در وعده های غذایی قرارداد.
میوه هایی هستند که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند که می توانند به تقویت سیستم ایمنی کمک بزرگی کنند مانند پرتقال توسرخ، انار و گریپ فروت.
دکتر آقازاده در ادامه توصیه خود اضافه می کند: "اگر به هر دلیلی به این بیماری مبتلا شدید، باز هم میتوانید با خوردن غذاهای مقوی علائم بیماری را کمتر کرده و به بهبودی کامل برسید. اگر دچار سرماخوردگی شدید غذاهایی چون سوپ و آش را همراه با آب لیمو یا نارنج استفاده کنید و تا می توانید مایعات گرم بنوشید."
نکته: باید تعادل در برنامه غذایی حفظ شود. نمی توان فقط از گروه خاصی استفاده کرد و از گروههای غذایی دیگر غافل شد بلکه باید برنامه غذایی به گونهای باشد که تمامی مواد مورد نیاز و ریز مغذی ها را به بدن برساند.
نکات تغذیه ای (چه نباید بخوریم)
شکر و مواد غذایی شیرین
روغن های جامد و غذاهای چرب و سنگین
کنسرو های خوراکی
فست فود، سوسیس و کالباس

سوهان، گز، نبات و شیرینیجات
نکته: دو موردی که در این زمینه میتواند به ضعف سیستم ایمنی در کنار تغذیه نامناسب کمک کند، چاقی و استرس است.
حرف آخر
برنامه غذایی ما می تواند نقش بسیار مهمی را در سلامت ما ایفا کند و همراه خوبی برای مقابله با بیماریها از جمله ویروس کرونا باشد. از آنجایی که ویروس کرونا یک دوران نهفتگی دارد تا علائم را بروز دهد، قبل از این که داروها بتوانند به ما کمک کنند و این بیماری تشخیص داده شود، این بدن ما است که با سیستم ایمنی می تواند قدم اولیه را در مهار ویروس کرونا بردارد.